Sreda 02.06.2010.
21:33
Tanjug

Vehabije prete sudijama u Brčkom

Vehabije ne miruju...
 

Kako list nezvanično saznaje, pismo sa pretećim porukama ubacio je u službene sandučiće pravosuđa distrikta jedan pripadnik vehabijskog pokreta kome je suđeno u brčanskom Osnovnom sudu.

"Ti sigurno znaš da samo Alah ima vlast na nebesima i na zemlji. I sudi im prema onom što Alah objavljuje. A oni koji ne sude prema onome što je Alah objavio, oni su pravi nevernici. Oni koji ne sude prema onome što je Alah objavio pravi su nasilnici. Ko je od Alaha bolji sudija narodu? Kako to da u jedan deo knjige verujete, a drugi odbacujete? Onoga koji od vas čini tako stići će na ovom svetu poniženje, a na Sudnjem danu biće stavljeni na najteže muke", navodi se u pismu.

Kaurinović i Grčević nisu željeli ni da potvrde, ni da demantuju da su dobili preteće pismo koje su izvori "Nezavisnih novina" dostavili na uvid ovom listu.

List piše i da su bezbednosne kamere, instalirane u prostorijama oba suda, zabeležile osobu koja je ubacila sporno pismo u kome pripadnici vehabizma iz Gornje Maoče otvoreno prete visokim sudskim funkcionerima.

Portparol policije Brčko distrikta Halid Emkić rekao je da policija "ima saznanja o pismu koje se našlo u službenim sandučićima dvojice sudskih funkcionera i da će preduzeti potrebne korake da bi otkrila i identifikovala autora i lice koje je pismo ubacilo u sandučiće".

Predsedniku Osnovnog suda u Brčkom Jadranku Grčeviću već je određena 24-časovna policijska zaštita, koja je i dalje na snazi, zbog ozbiljnih pretnji koje su mu ranije upućivane.

Neki od Brčaka koji su upoznati sa poslednjim aktivnostima vehabija smatraju da one dokazuju da su rezultati policijske akcije 2. februara ove godine, kada je oko 600 policajaca opkolilo i pretreslo Gornju Maoču - sedište vehabijskog pokreta, bili skromni i da nisu postigli željeni efekat. Tada je u vehabijskom selu uhapšeno sedam lica, od kojih jedan strani državljanin.

Akcija "Svetlost" sprovedena je na osnovu naredbi Tužilaštva i Suda BiH "s ciljem otkrivanja i krivičnog procesuiranja lica osumnjičenih za ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, napada na ustavni poredak i izazivanja nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

2024 © - Vesti online