Utorak 07.06.2016.
11:40
Vestionline

EU sad podmićuje Afrikance da prime migrante

A. Čukić
Evropljani nikako da shvate da ih svi "muzu"

- Komisija EU će predložiti nova migrantska partnerstva naročito sa Afrikom. Ponudićemo nova sveobuhvatna partnerstva najpre za devet država koje su zemlje porekla ili tranzita za izbeglice - rekao je evropski komesar za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos u intervjuu za nemački list "Velt".

On je precizirao da je reč o Jordanu, Libanu, Tunisu, Nigeru, Maliju, Etiopiji, Senegalu, Nigeriji i Libiji, te da bi taj spisak vremenom mogao da se proširi na druge zemlje Afrike i Azije.

- Cilj ovakvog partnerstva je suzbijanje uzroka izbeglištva i smanjenje priliva nelegalne migracije u Evropu - objasnio je Avramopulos i dodao da je ideja zasnovana na iskustvima iz sporazuma sa Turskom.

- Ali to neće biti puka kopija. Ne mogu se isti kriterijumi preneti na sve zemlje. Sa svakom od ovih devet država želimo da postignemo različite dogovore - rekao je Avramopulos.

EU, kako je naveo, želi da ubedi te zemlje da ponovo prihvate ilegalne migrante, da se dosledno bore protiv krijumčara ljudi, kao i da efikasno štite svoje granice.

Avramopulos kaže da bi EU mogla do 2020. godne da izdvoji osam milijardi, a ako se podstaknu privatne i javne investicije moglo bi da se mobiliše čak 31 milijarda evra. - Ako se uključe i države članice i drugi partneri mogli bismo na kraju da mobilišemo i do 62 milijarde evra - rekao je evropski komesar.

On je dodao da bi one zemlje koje se budu pokazale kao "nekooperativne", mogle da se suoče sa posledicama.

2024 © - Vesti online