Ponedeljak 06.06.2016.
14:50
Vesti

Zaboravljene legende: Dve vere

pixabay.com
Zaboravljene legende

Narodu se dopadne ta negova vera i počnu je svi primati. Kad je narod najviše prelazio u tu Pavinu veru, vidi Bog da s narodom hrišćanskim neće biti dobro, pa pošalje na zemlju Svetog Savu. Sveti Sava uzme u ruku sablju, stane na put i nije dao narodu da ide do Pave, a i lepo mu je govorio da se ne vara. Narod upozna sveca i poveruje mu, pa se vrati kući.

Kad je narod prestao da odlazi Pavi, spremi se Sveti Sava na put. Ponese sa sobom mačku, petla i hleb. Pred noć dođe u kući Pavi i lepo ga zamoli da ga primi na konak. Pavo reče da će imati gosta, pa da ga ne može primiti. Sveti Savo počne ga ponovo lepo moliti i bratimiti, da ne zna puta i da je umoran pa da mu da gde bilo da dođe pod krov. Pavo, videći pred sobom poštenog čoveka, reče mu da ima jednu sobu, ali da ima u njoj dosta miševa, pa se boji zla.

Sveti Savo mu odgovori da se miša ne boji. Sluge onda uvedu Svetog Savu u sobu i ostave ga. Kad, u neko doba noći čuje Pavo pevca kako zapeva. Kad ga je čuo i treći put, ustane Pavo, probudi sluge i reče im: "Ja sam noćas sanjao, da su miševi onoga siromaha celog pojeli, samo su mu kosti ostale. Idite i zakopajte njegove kosti u groblje."

Kad sluge otvoriše vrata, za njima dođe Pavo, pa zaviri u sobu, ali gle čuda: vidi hrpicu miša, mačka pokraj njih spava, a pevac se popeo na krevet i peva. Sveti Sava reče slugama iz budžaka: "Dobro jutro!"

Kad je Pavo ugledao to čudo, priđe Svetom Savi, zamoli ga, da mu da mačku i petla, a on će mu dati koliko god zatraži novca. Sveti Savo mu reče: "Nemoj ti više narod zvati u tu svoju veru, pa ću ti dati." Pavo mu obeća pošteno, a svetac mu dade onda i mačku i petla. Tako su do danas ostale dve vere: srpska hrišćanska i nova Pavina kranjska.

2024 © - Vesti online