Ponedeljak 06.06.2016.
13:42
Vestionline

Stop za Amere: Kina spremila "crnu listu" za Vašington

Reuters
Nisu svi sektori otvoreni za američke investicije

Američki zvaničnici poručuju da je "negativna lista" predugačka, i da bi trebalo da bude značajnije smanjena, prenosi američki list Volstrit žurnal.

Ministar finansija SAD, Džek Lu, rekao je da "negativnu listu" očekuje na sastanku kineskih i američkih pregovarača iduće nedelje u Vašingtonu.

- SAD su spremne za unapređenje tekućih pregovora o bilateralnom investicionom sporazumu pod uslovom da je Kina spremna da napravi korak u pregovorima o uzajamno korisnom sporazumu - izjavio je Lu.

Istovremeno, kineski ministar finansija Lu Đivej poručuje da će Kina i SAD dodatno unaprediti koordinaciju makroekonomskih politika.

- Kina će nastaviti da primenjuje proaktivnu fiskalnu i opreznu monetarnu politiku - rekao je Lu na početku dijaloga o strateškim i ekonomskim pitanjima.

- Ne bi trebalo da postoji prevelika briga zbog novog podizanja kamatnih stopa u SAD, uprkos činjenici što bi to moglo da ima veliki uticaj na finansijska tržišta - kazao je Lu, dodajući da je ekonomski oporavak SAD još uvek slabašan.

2024 © - Vesti online