Nedelja 05.06.2016.
20:10
Vesti

"Glupavo je porediti Blajburg i Jasenovac"

youtube.com
Žestoko napao rehabilitaciju NDH: Ivo Goldštajn

Goldštajn se u eseju osvrnuo na aktuelnu pojavu umanjivanja ili čak kompletnog negiranja genocidnog karaktera Jasenovca, tako što se pokušava prikazati kao nekakav radni kamp za protivnike tadašnje NDH, prenosi "Slobodna Dalmacija".

"Negiranje i potiskivanje istine o Jasenovcu vodi rehabilitaciji celog ustaškog pokreta, što kod većine hrvatske javnosti izaziva nelagodu, a u civilizovanom svetu i gađenje prema Hrvatskoj", ocenjuje Goldštajn, inače ambasador Hrvatske u Parizu.

Prema njemu, teorija izjednačavanja komunizma i fašizma nastupa kao "zadnja linija obrane nacionalističke revizije istorije po kojoj su Jasenovac i Blajburg jedno te isto, iz čega bi proizilazilo da su svi totalitarizmi jednaki".

Goldštajn se oštro suprotstavlja ovakvom izjednačavanju, navodeći da Blajburg i Jasenovac iz više razloga ne mogu biti isto, između ostalog i zato što su na Blajburgu ubijeni i mnogi zločinci i masovne ubice iz Jasenovca, poput jednog od komandanata logora Ivice Matkovića, franjevačkog sveštenika Miroslava Filipovića Majstorovića i komandanta ustaškog logora na Pagu Ante Vrbana.

"Bilo je mnogo drugih koji su ubijali u Jasenovcu i na drugim mestima ustaških zločina, a koji su ubijeni na Blajburgu i križnom putu", navodi Goldštajn, dodajući kako to ne znači da su svi koji su izgubili život na Blajburgu i križnom putu bili zločinci, niti su svi koji su počinili nedela zaslužili smrtnu kaznu.

Govoreći o komunističkom totalitarizmu, Goldštajn ističe da su pobednici u Jugoslaviji 1945. kreirali boljševički sistem koji je "po definiciji totalitaran", ali je ipak bio znatno mekši od Staljinove varijante.

2024 © - Vesti online