Nedelja 05.06.2016.
18:18

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Sveće nisu spalile hram

Reuters
Zgarište krije tajnu: Šta se dogodilo sa srpskom crkvom u Njujorku

- Istraga nije završena. Trajaće još tri do četiri nedelje i tek posle toga imaćemo stav o uzroku požara u hramu. Nije pristojno da se pre toga naš službenik optužuje za nemarnost - rekao je Majstorović.

Zbog sumnji da je požar podmetnut poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej Gavrilović je, da podsetimo, tražio da se američki FBI uključi u istragu, dok je ambasada Srbije od Vašingtona zahtevala zvanični izveštaj o uzrocima požara, koji je 1. maja 2016. progutao srpski hram na Menhetnu, te se u istražni proces uključio i Stejt department.

I Istočnoamerička eparhija SPC, u čijem sastavu je izgorela crkva, takođe želi da FBI izvrši istragu i utvrdi kako je moguće da se u kamenom podu blizu mesta gde se u crkvi prodaju sveće, tokom požara stvorio krater dimenzija metar i po puta dva i po metra. U Eparhiji su uvereni da požar u kamenoj crkvi nisu mogle izazvati sveće, jer su bile obezbeđene po svim protivpožarnim propisima, dok je najbliža udaljena drvena površina bila četiri metra, i to u visinu, a sveće ne bacaju varnice niti mogu napraviti detonaciju.

U njujorškoj srpskoj crkvenoj opštini traže da se ispita da li je požar možda podmetnut zbog spora koji crkva Svetog Save ima sa građevinskom firmom Medison ekvitiz koja se bavi stambenom izgradnjom, a hram je na atraktivnoj lokaciji. U tom kontekstu pojavile su se i glasine da je građevinska mafija naručila paljevinu kod problematične osobe u njujorškoj albanskoj zajednici, te je srpskom patrijarhu i čuveni američki mafijaš Džon Goti mlađi predložio da se i on uključi svoju ekipu u istragu.

Sumnjiva su postala i nekadašnja jugoslovenska "braća", jer im je papa zbog protesta SPC stopirao kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca, a izvršni direktor Istraživačkog instituta "Jasenovac" Beri Lituči rekao je američkim medijima da ne treba isključiti "pomisao da je u pitanju napad".

Glasine da je požar podmetnut podgrevaju i izjave vatrogasaca da su imali problema da ugase vatru zbog intenziteta i brzine širenja plamena, što po njihovim iskustvima nije svojstveno požaru koji bi mogle izazvati upaljene sveće, preneo je "Njujork post".

I vatrogasci kažu: Sumnjivo

Po funkciji drugi čovek njujorških vatrogasaca Majkl Gala izjavio je da je požar bio mnogo snažniji od onog koji bi bio izazvan običnim svećama. Dodao je da su vatrogasci, njih 168 koliko ih je učestvovalo, imali problema da ugase vatru zbog jačine plamena i da su u crkvi mogli biti samo par minuta pre nego što je požar postao neizdrživ.
- Nismo odmah mogli da utvrdimo uzrok, pa se požar vodi kao sumnjiv i istražuje se - rekao je Gala.

2024 © - Vesti online