Nedelja 05.06.2016.
09:12
Vestionline

Kinezi besni: "Ameri nas opet provociraju"!

Reuters
Kineski vojnici spremni da uzvrate na provokacije

- Problem Južnog kineskog mora previše se intenzivirao usled provokacija određenih zemalja i njihovih sebičnih interesa - izjavio je na bezbednosnom samitu u Singapuru kineski admiral Sun Đanguo, prenose agencije.

Američki ministar odbrane Ešton Karter upozorio je na istom samitu da će Kina, ukoliko bude nastavila sa izgradnjom na ostrvcetu u Južnom kineskom moru, na koje pravo polažu Filipini, izazvati reakciju SAD i drugih zemalja.

Pored toga, i američki državni sekretar Džon Keri, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Mongoliji, upozorio je zvanični Peking da ne uspostavlja zonu za protivvazdušnu odbranu u spornim vodama Južnog kineskog mora, istakavši da bi to bio "provokativan i destabilizujući čin".

Spor oko Južnog kineskog mora eskalirao je uoči presude Arbitražnog suda u Hagu u slučaju tužbe Filipina protiv Kine po pitanju Skarboroskog grebena, nad kojim je Kina, kako tvrdi zvanična Manila, praktično preuzela kontrolu 2012. godine. Peking je saopštio da neće prihvatiti presudu, kakva god ona bila.

Kineski admiral je, jasno govoreći o Vašingtonu, rekao da američke patrole u Južnom kineskom moru predstavljaju "pokazivanje mišića" i da se Kina tera da prihvati presudu suda u Hagu.

- Kina se čvrsto protivi takvom ponašanju. Mi ne pravimo probleme, ali se ni ne plašimo problema - rekao je admiral Sun, koji predvodi kinesku delegaciju na forumu u Singapuru.
    

2024 © - Vesti online