Nedelja 05.06.2016.
08:55
Vestionline

Nova "Bitka za Atlantik" ruskih i američkih podmornica

wikimapia.org
Ruske podmornice sve više plaše Amerikance

"Rusija je pretnja za pomorske snage NATO-a"

Američki viceadmiral smatra da je počela nova era u sukobu između američkih i ruskih podmornica koju on naziva "četvrta bitka za Atlantik". 

"Rusija je intenzivirala aktivnost svojih podmornica i redovno proverava spremnost američkih podmornica za ovu bitku", smatra Fogo.

On poredi sadašnji "porast aktivnosti" ruskih podmornica sa velikim konfliktima između saveznika i Nemaca u Prvom i Drugom svetskom ratu i između SSSR-a i SAD za vreme hladnog rata.

"I ponovo efikasna, iskusna i tehnološki napredna ruska podvodna flota postavlja pred nas izazov. Ruske podmornice plove Atlantskim okeanom, testiraju naše borbene sposobnosti, dovode u pitanje našu nadmoć na moru i pripremaju složeno podvodno bojište koje će im dati prednost u svakom budućem konfliktu", navodi viceadmiral.

"Posle prisajedinjenja Krima Rusiji 2014. godine ruski borbeni brodovi, avioni i podmornice su značajno povećali svoju aktivnost na polju obezbeđivanja vojnog prisustva. To se posebno tiče podmornica", tvrdi Džejms Fogo, a prenosi portal američkog Mornaričkog instituta.

Rusija je otvoreno saopštila da je povećala broj operacija u kojima učestvuju podmornice. Pozivajući se na podatke ruske Ratne mornarice, portal ističe da se takve operacije sada sprovode 1,5 puta češće. 

Uz nuklearne podmornice Rusija unapređuje i tehničke mogućnosti svojih dizel podmornica. Portal konkretno ističe opremanje ruskih podmornica klase "Kilo" (NATO oznaka za dva projekta ruskih podmornica 877 "Paltus" i 636 "Varšavljanka") raketnim sistemom "Kalibar-NK".

Sve navedeno, tvrdi viceadmiral Fogo, ukazuje na to da Rusija "opisuje luk" moći ruske podvodne flote od Arktika do Crnog mora.

"U kombinaciji sa masovnim i učestalim patrolama podmornica po čitavom Severnom Atlantiku i u Norveškom moru, kao i sa stacioniranjem naprednih snaga u Siriji, Rusija može da postane pretnja za gotovo sve pomorske snage NATO-a", zaključio je Fogo.

2024 © - Vesti online