Nedelja 05.06.2016.
08:41
aljazaeera.net, Vestionline

Da li Srbin može da bude muftija?

Tanjug
Muftija Abdulah Numan, nekada Ivan Trifunović

Prodor nacionalizma u religiju

Nakon što je objavljeno da će novi muftija srbijanski biti Abdulah Numan, mnogi muslimani su pohitali da konstatuju kako je Srbin postavljen za muftiju i kako je to nedopustivo. Na mnogim portalima se ubrzo rasplamsala neumesna i veoma ostrašćena nacionalistička retorika koja je za cilj imala da dovede u pitanje pravo nekoga ko je pripadnik nacionalne grupe koja većinski nije islamske veroispovesti da bude na mestu muftije.

"Abdulah Numan jeste osoba koja je prešla u islam i jeste pripadnik nacije koja većinski ne ispoveda islamsku veru. Međutim, upravo se na takav čin gledalo sa nedvosmislenim odobravanjem i simpatijama tokom čitave istorije islamske civilizacije", piše Kostić.

"Još u vreme objave Kurana, poslanik Muhamed je najoštrije osuđivao podele među muslimanima koje se su zasnivale na plemenskim, rasnim ili nacionalnim razlikama. Govorio je da je neprihvatiljivo da se Arapin smatra nadređenim nad nearapinom i obrnuto, već da o čoveku može da se sudi samo po njegovim delima i pobožnosti", navodi islamolog.

"Nacionalističke reakcije koje su isplivale na površinu povodom imenovanja Abdulaha Numana za srbijanskog muftiju temelje se na idejama sekularno-nacionalne ideologije koja je u potpunoj suprotnosti sa islamskim učenjem. Pored toga, ovakvi stavovi govore o još jednoj stvari koja bi svim muslimanima na ovim prostorima trebalo da bude alarmantna, a to je snažan prodor nacionalne ideje u domen verskog prostora.

Upravo je imenovanje muslimana Srbina na mesto srpskog muftije izvanredna prilika da se pokaže da islam poseduje širinu da na čelu njene Zajednice bude pripadnik naroda koji nije većinski muslimanski. Zadatak muslimana je da ne dozvole otrovnim nacionalističkim idejama da zavladaju prostorom koji je rezervisan za očuvanje islamske vere, tradicije, etike i morala", zaključuje islamolog Ivan Ejub Kostić.

2024 © - Vesti online