Nedelja 05.06.2016.
08:31
B. Grujić - Vesti

Sanja da roni u okeanima

R. Fai
Ronjenje mu u krvi: Aleksandar Alferov

- S obzirom na kuću u Promajni, celo leto sam provodio na moru i logično je bilo da u njemu i naučim da plivam, još kao četvorogodišnjak, a kasnije sam proniknuo i u tajne ronjenja i taj fenomenalni zanos drži me još uvek, svaki put kada oblačim ronilačko odelo, osetim isto uzbuđenje i želju da sam pod vodom - ističe Saša, napominjući da je kao član ronilačkog kluba Amfora iz Makarske, preronio celu hrvatsku obalu Jadranskog mora.

- Puno sam ronio u Jadranskom moru, nekako se specijalizovao za područje srednjeg Jadrana i hrvatske obale, a velika želja mi je da zaronim i proniknem u tajne Crvenog mora. Takođe, neki okean je za mene veliki izazov i nadam se da ću svoje želje ispuniti. Problem naravno nije strah ili nešto slično, već jednostavno nedostatak vremena i usklađivanje sa svakodnevnim brojnim obavezama, a ja kao profesionalac volim da sve do detalja isplaniram, naročito kada je izazov ronjenja u nekoj novoj vodi u pitanju - kaže Alferov.

- Ljudi kod nas imaju predrasude i zbog toga ovaj sport nije toliko popularan, naročito kod mališana u najmlađem uzrastu, mada u suštini ronjenje uopšte nije opasan sport, naravno ukoliko se pridržavate određenih osnovnih pravila. Osim što obožavam da ronim, diplomirao sam na Sportskoj akademiji u Beogradu i stekao stručno zvanje operativnog trenera trećeg stepena, na temu sportsko ronjenje - nastavlja Saša Alferov, pozdravljajući nedavni gest ministra sporta i omladine, Vanje Udovičića, koji je dao pravo trenerima, u mladim sportovima, kakav je i sportsko ronjenje, da rade sa decom mlađom od 14 godina.

R. Fai
Obučava mlade: Sa svojim učenicima

Do sada su sa mlađom decom u ovim sportovima mogli raditi samo treneri sa 25 i više godina iskustva u ronjenju...

- Osim specijalne obuke u ronjenju, dugo, počev još od 1987. godine, radio sam kao instruktor plivanja u nekoliko zrenjaninskih klubova i bio i vaterpolo trener u Proleteru - nastavlja priču Alferov, koji je, kako nam je sam otkrio, u bogatoj takmičarskoj karijeri, osvajao samo zlatne medalje.

Ćerke idu očevim putem

Veliku ljubav prema ronilačkom sportu Saša je uspeo da prenese i usadi i svojim ćerkama Aleksandri i Tamari.
- Aleksandra je student Tehničkog fakulteta, prvo se bavila plivanjem i bila prvak države u plivanju prsnim stilom, a sada roni, dobila je ronilačku licencu i posao preko leta u Americi, tako da će nakon junskog ispitnog roka u Vašington, gde će raditi na bazenu. Mlađa Tamara, koja je učenica osnovne škole, takođe odlično roni i na brojnim takmičenjima osvajala je medalje - ističe ponosni otac Saša, koji još od 1992. godine, uporedo sa ronjenjem, uspešno vodi sopstvenu auto-školu u Zrenjaninu.

2024 © - Vesti online