Subota 04.06.2016.
17:06
Vestionline

VIDEO: Rešena misterija podvodnog "Izgubljenog grada" u Grčkoj

- Istražili smo podvodni lokalitet i ustanovili da zapravo uopšte nije reč o ostacima civilizacije, u pitanju je prirodna geološka pojava, prouzrokovana podvodnim gasovima - izjavio je Džulijan Endrus, vodeći autor istraživanja koje je objavljeno u magazinu "Marine and Petroleum Geology". 

Ono što se roniocima učinilo kao popločani podovi i stope kružnih stubova zapravo su tvorevine Majke prirode, nastale pre 2.6 do 5 miliona godina. 

- Hemijske analize su pokazale da je reč o prirodnoj tvorevini, nastaloj u doba pliocena - dodao je Endrus. 


Stručnjacima je još po otkrivanju "grada" bilo čudno što nije bilo ostataka novčića, grnčarije i brojnih drugih upotrebnih predmeta koji se obično pronalaze na ovakvim lokacijama, ali su za svaki slučaj želeli da sačekaju kompletne rezultate testova pre nego što donesu konačan zaključak, piše Njuzer. 

- Naučnici nisu u prvi mah mogli sa sigurnošću da kažu da li se radi o prirodnoj pojavi jer se ovakve tvorevine obično ne pronalaze u tako plitkim vodama. Najveći broj sličnih otkrića dogodio se na dubinama od nekoliko stotina, pa i hiljada metara, dok se ova struktura nalazi na samo nekoliko metara dubine - zaključio je Endrus.

2024 © - Vesti online