Nedelja 05.06.2016.
00:10
Đ. Barović - Vesti

Najboljim kumovima oficirske kape

Facebook
Pobednici: Borko Lajthajm i Dejan Pavlović

Ove godine se takmičio 21 kumovski par, sve je pratilo oko 200 gostiju, dva folklorna ansambla, pevačke grupe i jedan trubački orkestar.

Lajthajm i Pavlović su pobedili tako što su ostvarili najbolje rezultate na turnirima u šahu i stonom tenisu, a zatim i u skoku udalj i iz mesta.

- Naše prijateljstvo datira još dok smo zajedno igrali šah za Šahovski klub Sloboda iz Užica - kažu kratko pobednici jedinstvene manifestacije u svetu.

Prijateljstvo su krunisali mnogo godina kasnije tako što je Dejan Pavlović bio kum na venčanju Borka Lajthajma, kao i na krštenju njegove dece.

Za razliku od drugih takmičenja, najbolji kumovi kao prvu nagradu dobijaju srpske oficirske kape iz Prvog svetskog rata, a ostali učesnici šajkače, vunene čarape, domaću rakiju i vino, kao i med i kajmak.

Kumova slama

Prema narodnom predanju, kao opomena da je najveći greh uvrediti kuma, nastao je i Mlečni put, u narodu poznatiji kao Kumova slama.
Naime, prema legendi, nekada davno, kum je od kuma ukrao naramak slame i bežeći svojoj kući slama mu se rasipala i za njim ostavljala nečasni trag. Ljut na čoveka što je okaljao kumstvo, Bog je taj sramni čin preslikao na nebo, kao večnu opomenu.

Već drugu godinu, u okviru ove manifestacije održava se i takmičenje u spravljanju "jeličke gibanice".

Takmičilo se dvadesetak kulinara, i to podeljeni na neuobičajen način - u četiri kategorije: kuvar-profesionalac, učenik ugostiteljske škole, profesor fakulteta i domaćica.

Najbolji profesor-gibaničar je Radovan Marsenić, a u kategoriji amatera Gordana Stojčević.
Generalni pokrovitelj Sabora kumova je Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda.

Običaji

Prema starim srpskim običajima kada se neko okumljuje ceremonija počinje rečima: "Kumim te Bogom, časnim krstom i Svetim Jovanom! Kumim tebe za sebe i svu tvoju čeljad i tvoj rod!"
Kumljeni drži desnu ruku na prsima, pokloni se i odgovara: "Kume, primam kumstvo Boga i Svetog Jovana."
Tokom kumovanja se oglašava i gost koji kumstvo blagosilja rečima: "Hvala, domaćine, Bog ti dao, on ti poklonio. Neka vaše kumstvo bude srećno, napredno, temeljito, nepromenjeno. Gde se ovaj hleb mesio, tu se mesila svaka sreća, rod, letina, zdravlje i veselje!"

2024 © - Vesti online