Subota 04.06.2016.
14:29
alo.rs

Živković osumnjičen za utaju poreza: Preti mu i do 10 godina zatvora?

Tanjug
Tvrdi da nikada nije počinio poreski prekršaj: Zoran Živković

Kako piše list "Alo!", prijava je podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, ali je posle toga prosleđena na nadležnost Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Prema nezvaničnim saznanjima, poreska policija sumnjiči Živkovića da je tokom 2014.godine, kada se nalazio na ovoj funkciji u "Empresi", počinio krivično delo poreske utaje iz člana 229 stav 3, za koje je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Ili je greška, ili je pritisak

- Nisam nikada u životu uradio nikakav poreski prekršaj ili krivično delo. Ovde postoje dve mogućnosti ili da je u pitanju neka greška ili da je ovo nastavak političkog pritiska na mene - rekao je kratko za "Alo!" Zoran Živković kada je čuo vest o prijavi koja je podneta protiv njega.

Sumnja se da je poreska utaja nastala prilikom poslovne transakcije sa vinom vrednim skoro 90 miliona dinara, čiji promet, navodno, nije evidentiran u poslovnim knjigama. U Poreskoj upravi Srbije nisu mogli da potvrde podnošenje prijave protiv Živkovića, ali je nisu ni demantovali.

- Povodom pitanja koja ste uputili o konkretnom poreskom obvezniku, obaveštavamo vas da, shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava svaki dokument, informaciju, podatak ili drugu činjenicu o poreskim obveznicima čuva kao tajni podatak - poručili su  listu iz biroa za informisanje Poreske uprave.

U Osnovnom tužilaštvu u Nišu potvrdili su da je krivična prijava primljena, ali i dodali da je posle toga prosleđena u Beograd.

- Posle sagledavanja činjenica i navoda krivična prijava je dostavljena na nadležnost Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu jer se u vreme kada su počinjene radnje koje se opisuju u prijavi, firma nalazila na adresi u Beogradu. Takođe, i vino čiji je promet predmet krivične prijave se u to vreme nalazilo u magacinu u Beogradu, kažu u OJT u Nišu. Prema podacima Agencije za privredne registre Živković ima 10 odsto u vlasničkom udelu društva "Empresa", dok 90 odsto ima privredno društvo "Puting" d. o. o. Niš.

Živković je po stupanju na javnu funkciju poslanika u junu 2014. godine preneo upravljačka i prava nadzora u "Empresi" na Nišliju V. G., a sa mesta direktora "Emprese" smenjen je krajem decembra 2015. godine na vanrednoj sednici Skupštine društva.

2024 © - Vesti online