Petak 03.06.2016.
18:20
N. S. Preradović - Vesti

Uskoro lista loših direktora: Besmislica i marketing vlasti

Medija Centar Beograd
Kao na dlanu: Zvonko Obradović, direktor APR-a

U ovoj elektronskoj bazi osim direktora naći će se i vlasnici firmi i članovi nadzornih odbora, ukoliko su protiv njih izrečene neke sankcije.

Takozvana crna lista poslovanja uvedena je na osnovu zakona koji je usvojen prošle godine, kako bi se unapredio poslovni ambijent u Srbiji. Uvođenje novog registra pomogla je Vlada Norveške sa 700.000 evra za nabavku softvera.

Ne bi smelo bez presude

Samo lane u Srbiji je 70.000 firmi bilo pred finansijskim kolapsom. Da li će se APR baviti svim razlozima zbog kojih je do toga došlo? Je li u pitanju loš rad direktora ili loši zakoni i privredni ambijent? Nijedno ime bez sudske presude ne bi smelo da se nađe na nekakvoj crnoj listi - ukazuje privrednik Milan Knežević.

Branko Pavlović, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, kaže da je to "besmislica i novi marketinški potez vlasti".

- Crna lista direktora na papiru ništa ne znači. To nije posao Agencije za privredne registre, to je posao za tužilaštvo, sudove, inspekciju i državne revizorske ustanove - rekao je Pavlović za "Vesti".

On smatra da se radi o novom "zamlaćivanju naroda", umesto rešavanja pravih privrednih problema.

Kako je objasnio direktor APR-a Zvonko Obradović, u novi informacioni sistem unosiće se i izrečene mere poreskih i inspekcijskih organa, rešenja ministarstava i drugih organa o oduzimanju ovlašćenja, licenci, dozvola, odobrenja, koncesija ili subvencija.

Po njegovim rečima, cilj je da javnosti budu dostupni podaci na osnovu kojih će se moći steći potpunija slika o poslovnoj pouzdanosti privrednih društava i građana koji njima upravljaju ili koji raspolažu novcem kompanija i preduzetnika.
 

2024 © - Vesti online