Petak 03.06.2016.
12:24
Tanjug

Blago nama: Konstituisana skupština, poslanici položili zakletvu

Tanjug
Danas kada postajem pionir... A, ne, nije to ta zakletva...

Poslanici su se zakleli da će "dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".
 

Sednicom, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva, predsedava najstariji poslanik 86-godišnji Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, kome u radu pomažu po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Potom će, posle jednočasovne pauze, uslediti izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, a kandidat za predsednika je Maja Gojković.

U Skupštinu Srbije je posle izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila najviše - 131 mandat.

Slede lista oko socijalista sa 29 mandata, radikali - 22, po 16 mandata imaju liste "Dosta je bilo" i demokrate, a po 13 mandata koalicija Dveri-DSS i koalicija LDP-LSV-SDS.

Kada je reč o manjinskim strankama, Savez vojvođanskih Mađara ima četiri mandata, po dva mandata imaju lista Muamera Zukorlića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, a po jedan mandat Zelena stranka i albanska Partija za demokratsko delovanje.

Ovaj skupštinski saziv obeležiće povratak radikala i DSS-a u Skupštinu, a prvi put će u poslaničke klupe sesti predstavnici Dveri, liste Muamera Zukorlića, ali i Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, koji je izabran na listi SPS-a.

U parlament ulazi i pokret "Dosta je bilo", od čijih poslanika se očekuju žestoki napadi na vlast.

2024 © - Vesti online