Petak 03.06.2016.
07:55
Vestionline

Poljska u strahu: 35.000 dobrovoljaca da ih brane od Rusa

pixabay.com
Regularna vojska nije dovoljna: Poljska sprema i snage Teritorijalne odbrane

- Prijavljivanje za prve pripadnike Teritorijalne odbrane počeće u septembru - izjavio je ministar odbrane Antoni Maćjerevič u Ostrodi, na severu Poljske, na konferenciji o paravojnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, komandna struktura i najviša imenovanja u Teritorijalnoj odbrani biće odlučeni u aprilu iduće godine.

U Teritorijalnoj odbrani biće civili koji će proći vojnu obuku, a ta formacija treba da odvrati Rusiju da zauzme poljsku teritoriju putem infiltracije, kao što je učinjeno u Ukrajini, navodi AFP.

- Snage terotorijalne odbrane su naš odgovor na pretnju povezanu sa hibridnim ratom - izjavio je Gžegorž Kvašnjak, kome je povereno formiranje tih snaga.

Prema njegovim rečima, očekuje se da svaka od 16 poljskih pokrajina ima po jednu jedinicu teritorijalne odbrane na nivou brigade, a Mazovija, kao najveći i najnaseljeniji region - dva.

Prioritet u formiranju tih snaga biće stavljen na istočne pokrajine - Podlahija, Lublin i Potkarpatje - za koje se smatra da su najizloženije ruskom pritisku.

Poljska već ima jednu paravojnu formaciju - "Strelec" - sa oko 12.000 dobrovoljaca, koja ovog meseca treba da učestvuje u velikoj vojnoj vežbi NATO-a pod nazivom "Anakonda".

2024 © - Vesti online