Petak 03.06.2016.
07:49 >> 11:54h
Tanjug

Cirkus se vraća u grad, a za cirkusante - crveni tepih i garda VS

Tanjug
Da li poslanici uopšte zaslužuju ovakav doček?

Nove poslanike Narodne skupštine Republike Srbije su na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića, dočekali crveni tepih i svečana jedinica Vojske Srbije.

Sednicom, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva, predsedava najstariji poslanik 86-godišnji Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, kome u radu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Mićunović je na početku sednice pozvao poslanike na poštovanje dostojanstva skupštine, međusobno poštovanje jedni drugih, kao i na toleranciju, a potom je intonirana himna Srbije "Bože pravde".

Za himnu je bio zadužen Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve svetog oca Nikolaja, pod dirigentskom palicom Lidije Paše. Taj hor nastavlja dugogodišnju tradiciju horskog pevanja u Ruskom Krsturu, s obzirom da je 2014. godine obeležena 120. godišnjica od osnivanja prvog hora. Novi parlamentarci će, shodno uobičajenoj praksi, na prvoj sednici dobiti i zbirku propisa.

Kako je rečeno u republičkom parlamentu, očekuje se da prvu sednicu 11. saziva Narodne skupštine Republike Srbije, između ostalog, sa galerije prate studenti Pravnog fakulteta i članovi Republičke izborne komisije...

Posle potvrđivanja mandata poslanici će položiti i potpisati zakletvu.

Tekst zakletve glasi:
 

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Potom se prelazi na izbor predsednika parlamenta, potpredsednika, generalnog sekretara, a kao poslednja tačka konstitutivne sednice predviđen je izbor članova radnih tela Narodne skupštine.

2024 © - Vesti online