Petak 03.06.2016.
00:10
Vesti

"Beograde, reaguj, linija je pređena!"

Tanjug
Dramatično: Mladen Ivanić

Ivanić je za B92 rekao da je u BiH sve bilo u redu do februara, kada se "nešto dogodilo" bošnjačkim i hrvatskim političkim predstavnicima.

Haos koji je, kako kaže, nastao u BiH, Ivanić povezuje sa pismom kardinala Puljića patrijarhu Irineju. Potom je, podseća, usledila izjava biskupa Franje Komarice o poistovećivanju Blajburga i Banjaluke i najzad izjava reisa IZ u BiH Huseina Kavazovića koji je Srbe nazvao vlasima (pogrdni naziv iz otomanskog perioda).

Reis i dalje truje

Umesto da smiruje, reis Husein Kavazović dodatno je uzburkao strasti, rekavši da je Dodik i Ivanić, umesto u Beogradu, trebalo u utorak "da budu u Prijedoru", gde je obeležavan takozvani Dan belih traka.
Podsećanja radi, taj "praznik" se temelji na navodnom primoravanju Bošnjaka u Prijedoru tokom rata da oko ruke nose bele trake, što je jasna aluzija na nacističke postupke.
- U Beogradu se i začelo zlo koje je pogodilo ovu zemlju - rekao je poglavar Islamske zajednice u BiH na groblju u Donjoj Kalesiji.

Ivanić je rekao da je zabrinut i da samo kompromisom ovakvo stanje može biti prevaziđeno, te dodao da je on spreman na kompromis.

- Ako se iz Federacije BiH ne vrate na kompromisni put, onda sam jako zabrinut. Ako ova struktura koja je sada izabrana, koja ima snagu i moć i partnera za kompromis, ne bude imala snagu za kompromis, onda je to na njima. Ja sam spreman da prihvatim kompromis, ali ne na štetu naroda kome pripadam - rekao je Ivanić i dodao da politika preglasavanja neće proći.

Zato od Srbije očekuje da u diplomatskoj komunikaciji upozori na sve što se događa u BiH.
Osvrnuvši se na izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Sarajevo razmotriti mogućnost revizije tužbe pred Medunarodnim sudom protiv Srbije za genocid, on kaže da je data u dnevnopolitičke svrhe i da "neće proći".

2024 © - Vesti online