Četvrtak 02.06.2016.
13:51
Vestionline

Crni humor: Tači tvrdi da je pomogao prevazilaženju mržnje na Balkanu

Reuters
Tači umislio da je sve završeno oko Kosmeta

Tači je u autorskom tekstu za međunarodnu Internet mrežu "Euroaktiv" naveo da poput svojih desničarskih kolega u Francuskoj i Nemačkoj, Hofer napada "etabliranu spoljnu politiku Austrije koja priznaje nezavisnost Kosova".

Hofer je, kako navodi Tači, "javno rekao da bi bilo pogrešno primiti Kosovo u međunarodne organizacije jer bi to samo izazvalo probleme".

- Mi na Kosovu smo bili šokirani da jedan političar može da se popne gotovo do mesta nacionalnog predsednika na platformi koja odbacuje decenije progresivne politike - navodi Tači, uz ocenu da je ta "progresivna politika" pomogla Balkanu da prevaziđe mržnju i nacionalizam.

Za razliku od toga, Hoferova politika je, po Tačijevom viđenju, zasnovana na sukobu civilizacija i promovisanju teorije da islam nije kompatibilan sa Evropom, a to čini da se Kosovo, Albanija i Bosna, gde muslimani čine veliki deo stanovništva, osećaju isključeni, a ne kao deo Evrope u kojoj su, po Tačiju, živeli ne samo vekovima, već "milenijumima".

Hofer je i pre i posle predsedničkih izbora izjavio da je Kosovo i Metohija deo Srbije, kao i da Dejtonski sporazum potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske. Hofer, koji je poznat po tome što se javno protivi primanju Kosova u međnarodne organizacije, kaže i da jednostrani potezi u kontekstu statusa južne srpske pokrajine otežavaju proces pomirenja i uspostavljanja istinskog dijaloga, i time sprečavaju miran i prosperitetan život svih građana na Kosovu i Metohiji.

U vezi sa stavom koji ima prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH, Hofer kaže da je "Dejtonski sporazum važeći međunarodni sporazum, koji potvrđuje legitimitet i legalnost postojanja Republike Srpske". 

2024 © - Vesti online