Četvrtak 02.06.2016.
12:02
Vestionline

Hoće li Kurde izneveriti i Rusi, i Amerikanci?

Reuters
Kurdski borci iz Jedinica narodne zaštite

Istovremeno, Kremlj pokušava da privoli sirijsku vladu da sarađuje s Kurdima i ponudi im mjesto u budućoj sirijskoj državi.

Na severoistoku Sirije, vojni savez napada džihadiste uz podršku koalicije predvođene SAD-om. Glavne snage saveza čine kurdske Jedinice narodne zaštite - saveznik SAD-a, na veliko nezadovoljstvo turske vlade, koja je i protiv ruskog saveza s Kurdima.

- Rusija stalno govori da podržava svako rešenje koje Sirijci dogovore. Mislimo da će buduća Sirija imati federalno uređenje i da takva neće predstavljati opasnost za Rusiju, SAD i Zapad - kaže Rodi Osman, predstavnik kurdske administracije u Rusiji.

Turska, međutim, potencijalnu kurdsku državu uz svoju granicu smatra pretnjom, a Ankara je i Jedinice narodne zaštite proglasila terorističkom organizacijom, jer smatra da su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), sa kojom je u ratu.

Pojedinci veruju da ruska podrška Kurdima ima najviše veze sa rivalstvom Moskve i Ankare... I pitaju se šta će se dogoditi ako se odnosi jednom poboljšaju.

- Kurdi znaju da ne mogu da se oslone na Rusiju. Rusija je sada uz njih, ali kad im se interesi promene, izneveriće Kurde. Isto bi mogli da učine i Amerikanci - prognozira vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

I sirijska vlada i opozicija optužile su Kurde da žele da podele Siriju. Kurdi to poriču. Ali, ono što se više ne može poricati jeste činjenica da su sirijski Kurdi postali moćni igrači i da ih, kako poručuju, više niko ne može ignorisati.

2024 © - Vesti online