Četvrtak 02.06.2016.
10:59
Vestionline

"Ne priznajte genocid, 3 miliona Turaka ima u Nemačkoj"!

Reuters
Prijateljstvo na ozbiljnom testu

Merkelova "zbrisala" sa glasanja

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da bi bilo "iracionalno" ako bi nemački parlament usvojio simboličnu rezoluciju kojom se masakr otomanskih snaga nad Jermenima iz 1915. godine opisuje kao "genocid". Jildirim je rekao da je glasanje u Berlinu test za prijateljstvo između dva saveznika.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je ranije da bi usvajanje rezolucije narušilo diplomatske, ekonomske, političke i vojne veze dve zemlje, i da Nemačka posebno treba da vodi računa da u njoj živi 3 miliona etničkih Turaka. Iz tog razloga Berlin ima specijalne veze sa Ankarom, pa je zato i pitanje genocida nad Jermenima naročito osetljivo.

Bundestag o rezoluciji glasa u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava stav svoje Demohrišćanske unije (CDU) da turski masakr nad Jermenima treba nazvati genocidom, ali neće prisustvovati sednici Bundestaga na kojoj će se glasati o toj rezoluciji.

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Jermenima.
 

2019 © - Vesti online