Četvrtak 02.06.2016.
09:31
Vestionline

Rusi: Šta će Ameri u Kaspijskom moru?

Reuters
Ruski brod u Kaspijskom moru, u kome Rusi ne žele da vide američku vojsku

- NATO konstantno eliminiše sve ono što je izgrađeno u vremenima posle završetka Hladnog rata. NATO bukvalno želi da nas vrati u prošlost. Politički napori nisu dovoljni da bi se razbila ta tendencija, oni zahtevaju i potpuno odbijanje vojnih planova koji bi vodili ka konfrontaciji - naveo je Gruško, a prenose ruski portali.

Ruski diplomata ističe i da natocentrična politika, bazirana na strateškim vezama Evrope i SAD želi da pruži utisak jedinog izvora sigurnosti, tako da je neophodno stvoriti veliku silu kao pretnju kojoj se treba suprostaviti. 

- Ovakva politika ima za cilj da natera Evropljane na veću potrošnju novca za obezbeđenje, kao i na kupovinu američkog naoružanja - dodaje Gruško. 

Prema njegovim rečima, nije jasno šta želi Vašington kada kaže da ima zadatak da promoviše američke interese od Grenlanda do Kaspijskog mora i od Arktika do Levanta. 

- Pitanje je, gde su SAD, a gde je Kaspijsko more? Rusija ima svoje interese i nastaviće da se bavi njima. Naravno, naša vojna moć je skoncentrisana samo unutar naše nacionalne teritorije i to nije tajna za naše partnere - istakao je ruski ambasador.

Čovek za kontakt Moskve i NATO uverava svetsku javnost i da namere da se testira ruska spremnost da reaguje putem izviđačkih letova i provokacija na samoj granici, neće ostati bez odgovora.

2024 © - Vesti online