Sreda 01.06.2016.
13:26
Vestionline

Evo kako su se Šešelj i Karamarko našli u istom košu...

Tanjug
Karamarko - evropejac u koži neoustaše

- Vladajući konzervativni HDZ pokriva veliki deo političkog spektra, od centra do krajnje desnice, navodi nemački list i podseća da je HDZ osnovan 1989. kao nacionalni pokret. 

HDZ se, kako dodaju, na prelazu milenijuma pretvorio u moderne konzervativce hršćansko-demokratske orijentacije, ali je današnji šef stranke Tomislav Karamarko napravio oštar zaokret udesno".

- HDZ je postao nacionalistička, krajnje desna i klerikalna stranka, ali nisu postali evroskeptici, piše "Špigl" i dodaje da je važnu ulogu u transformaciji prema desno odigralo simpatizerstvo prema ustaškom pokretu, prenosi hrvatski portal "Index".

Napominje se i da krajnje desne stranke u Hrvatskoj zauzimaju mali deo političkog spektra, a naslovne strane pune huligani i nacionalistički koncerti Marka Perkovića Tompsona.

U kontekstu susedne Srbije, nemački list piše o Vojislavu Šešelju. - Srpskom politikom tradicionalno dominiraju nacionalističke stranke. Trenutno je aktualna Srpska radikalna stranka koju vodi Vojislav Šešelj. Reč je o ekstremnim nacionalistima i evroskepticima koji sanjaju Veliku Srbiju - piše "Špigl", a "Index" zaključuje da je nemački list u isti koš stavio aktualnu vlast u Hrvatskoj i četničke ekstremiste iz susedne Srbije.

Doduše, "Indeks" nije primetio da nemački Špigl" nije naglasio da su u Hrvatskoj na vlasti neoustaše predvođene Karamarkom, dok su Šešeljevi radikali opoziciona stranka u Srbiji.

2024 © - Vesti online