Ponedeljak 30.05.2016.
21:36
B. Božin - Vesti

Posledice sankcija Rusiji: U Bavarskoj mleko jeftinije od vode

Reuters
Gnevni farmeri: Protest ispred Brandenburške kapije u belrinu

Prema podacima nemačkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača, sankcije su glavni razlog za drastičan pad cena mleka, dok nemačka vlada tvrdi da nisu sankcije, nego prevelika ponuda mleka razlog za pad cena.

Taj stav zagovara naročito ministar privrede Kristijan Šmit, koji problem vidi u tome da su pri visokim cenama mleka nemačke mlekadžije proširile kapacitete i stvorile višak ponude na tržištu, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

On je, uoči sastanka sa proizvođačima u Berlinu, najavio garancije, kredite i poreske olakšice za proizvođače, iako je nejasno o kojim sumama je reč.

Prva mera je da se cene u prodavnicama vrate na pređašnje. Čak je i kancelarka Angela Merkel lično garantovala pomoć seljacima u trenutnoj krizi.

Takođe, komesar EU za agrarna pitanja Fil Hogan je najavio dalje ustupke mlekarima koji najviše trpe zbog sankcija.

U ovoj godini je već otkupljeno 218.000 tona obranog mleka po fiksnoj ceni. Holgan će predložiti da se gornja granica za kupovinu proizvoda po fiksnim cenama podigne na 350.000 tona. Prošle godine je bilo subvencija za oko 2,8 miliona tona mleka, putera i sira, što je značajno doprinelo da cene mleka nisu otišle još niže.

Ukinite kaznene mere!

Zahtevi za ukidanjem sankcija, međutim, ne jenjavaju. Udruženje bavarske privrede je zahtevalo trenutni prekid ovih kaznenih mera, koje štete "u istoj meri i zemljama-članicama EU, a pre svega Bavarskoj", citira list "Oberbajeriše Folksblat" izjavu šefa pomenutog Udruženja Bertrama Brosarta.

 

2024 © - Vesti online