Ponedeljak 30.05.2016.
15:25
Vestionline

Kakvo "čojstvo": NATO je garant stabilnosti na Balkanu!

Reuters
Uvek je umeo da prepozna garante stabilnosti: Milo Đukanović

- Mi želimo da preuzmemo odgovornost za našu budućnost i da budemo član EU - odgovorio je Đukanović na pitanje o ekonomskim odnosima i uticaju Rusije na Crnu Goru, koja je nedavno potpisala protokol o članstvu u NATO-u, čemu se Rusija otvoreno protivila.

Đukanović je rekao da su "procesi integracije u EU i NATO nerazdvojni". - Crna Gora će nastaviti proces reformi kako bi napredovala ka evropskoj budućnosti. Crna Gora je jedina zemlja u kojoj nije bilo rata nakon raspada bivše Jugoslavije i želimo da nam i budućnost bude takva - rekao je Đukanović, prenela je albanska agencija ATA. 

Za Đukanovića je NATO garancija stabilnosti na Balkanu i u zemljama regiona. Crna Gora teži NATO-u i ima jasnu viziju o svom doprinosu stabilnosti i bezbednosti, naveo je Đukanović i dodao: - Članstvo u NATO ima veliki značaj i mogu pouzdano da potvrdim da se Crna Gora nalazi na putu evroatlantskih struktura a potom i na putu ka Evropskoj uniji. 

Parlamentarna skupština NATO, koja u ponedeljak završava trodnevno prolećno zasedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podele teret zajedničke odbrane. 

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Majkl Tarner rekao da "agresivnost Rusije ima cenu" i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu.

2024 © - Vesti online