Ponedeljak 30.05.2016.
14:57
Vestionline

Kina: Ameri nas uvlače u novi Hladni rat

Reuters
Predsednici SAD, Francuske i Kine: Barak Obama, Fransoa Oland i Si Điping

Peking nije zainteresovan da "igra ulogu u holivudskom filmu" za koji je scenario napisao Vašington, ističe kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparolka kineskog ministarstva je u Pekingu rekla da Karterove izjave od prošle nedelje da Kina podiže "veliki zid samoizolacije" predstavlja tek pokušaj da se prikriju američki planovi za slanje dodatnih vojnih snaga u azijsko-pacifički region, javljaju svetske agencije.

Karterove izjave su "razotkrile stereotipno američko razmišljanje i američku hegemoniju", rekla je ona i dodala: - Ima nekih u SAD koji fizički žive u 21. veku, ali su njihovi umovi zapeli u eri "'hladnog rata".

- Kina nije zainteresovana za bilo kakav vid "hladnog rata", a nismo zainteresovani ni da igramo ulogu u holivudskom filmu koji pišu i režiraju određeni američki vojni zvaničnici. Kina se, međutim, ne boji i odgovoriće na svaku akciju koja preti i ugrožava kineski suverenitet i bezbednost - istakla je portparol kineskog Ministarstva.

Karter je u pozdravnom obraćanju pitomcima američke Mornaričke akademije u petak rekao da Kina želi i uživa koristi slobodne trgovine i slobodnog interneta, ali ponekad odluči da ograniči obe te stvari. On je dodao da je zvanični Vašington i dalje zabrinut oko aktivnosti Pekinga u spornom delu Južnog kineskog mora, gde Peking gradi nova ostrva, luke, piste za sletanje i vojnu infrastrukturu.

2024 © - Vesti online