Ponedeljak 30.05.2016.
13:21
Vestionline

"Srbi, rasvetlite prošlost pa onda u EU"

Tanjug
Josip Juratović (u sredini)

Govoreći o putu Srbije ka EU, on je kazao da su poglavlja 23 i 24 ključna u pristupnim pregovorima sa EU i da je važno da se ona što pre otvore, jer EU nije samo zajednica ekonomskih interesa već pre svega evropskih vrednosti, koja se zasniva na temeljima ljudskih prava.

Juratović je u Beogradu na tribini "Suočavanje sa prošlošću - otvarnje dosijea i ilustracije (iskustvo Nemačke)", rekao da je bitno da se u regionu jugoistočne Evrope na putu u EU gradi svest na temeljima ljudskih prava. - Kroz ekonomske interese se stvara socijalna sigurnost, ali se zna da ekonomija i društveni elementi mogu funkcionisati samo ako se uzimaju u obzir demokratski principi - poručio je Juratović.

On je ocenio da su poglavlja 23 i 24 bitna jer se bave ljudskim pravima, slobodama i pravosuđem, dodajući da su ona teška i da se ne radi samo o usklađivanju zakonodavstva, već treba uzeti u obzir da je na ovom podneblju puno grešaka i zla pravljeno od strane ideoloških režima.

Juratović je podvukao da je bitno da se gradi svest pravde i da budućnosti nema ako se ne rasvetli prošlost, istakavši da se uvek neko pojavi ko pokušava da vuče unazad argumentima prošlosti, zbog čega je bitno suočiti se s prošlosću, a ujedno i odati poštovanje žrtvama. - Samo smo onda verodostojni prema budućnosti. Ponašanjem prema ljudima prošlosti određujemo ponašanje u budućnosti - rekao je Juratović.

2024 © - Vesti online