Ponedeljak 30.05.2016.
11:10
Vestionline

"Mi smo se prema Rusiji ponašali kao prema zemlji trećeg reda"

youtube.com
Rusija je u pravu u kritikama Alijanse. Ole Vaver

Vaver, profesor međunarodne politike na univerzitetu u Kopenhagenu, ocenjuje da su Rusi "više u pravu nego Zapad kada se radi o tumačenju onoga što se događalo prvih 20 godina posle okončanja Hladnog rata". 

- Ruska interpretacija je znatno bliža stvarnosti, nego zapadna. Mi smo se prema Rusiji ponašali bez poštovanja, kao prema zemlji trećeg reda - navodi on za danski list "Politiken".

Vaver ističe da je razumljivo da Rusija ulazak nekih bivših članova Sovjetskog saveza u NATO vidi kao manifestaciju agresije.

- Rusi su otkrili da, ako se ponašaš kao najveći huligan u razredu, koji krši pravila i izaziva haos, to onda daje izvesnu moć. I u takvoj strategiji oni su postigli izuzetan uspeh, jer su uspeli da vrate Rusiju na kartu sveta - ocenjuje danski stručnjak.

Vaver poziva NATO da odustane od "glupih planova u vezi sa protivraketnom odbranom, koja se ne može shvatiti drukčije nego kao agresija".

On navodi da je strah od ruske invazije na istočnoevropske zemlje - preuveličavanje.

Vaver podržava raspoređivanje NATO snaga i danskih vojnika u baltičkim zemljama, jer smatra da je to regija gde bi Rusija mogla nešto da učini, ali je protiv toga da Danska šalje vojnike u Poljsku, Rumuniju i Bugarsku, jer to nisu problematična mesta u smislu bezbednosti.

2024 © - Vesti online