Nedelja 29.05.2016.
18:08
T. Komarica - Vestionline

Kako je Hrvat postao "Srbin"

Twitter/Lily Lynch
Stravična slika u Zagrebu

Tako je pre nekoliko dana u blizini jednog zagrebačkog vrtića osvanula nalepnica "Srpsko porodično stablo" sa siluetama ljudi obešenih o grane, naravno aludirajući na šovinistički usklik s početka dvadesetog veka. Da podsetimo, izraz "Srbe na vrbe" skovao je Slovenac Marko Natlačen, podanik Austrougarske monarhije, kao naslov svoje pesme pred početak Velikog rata. Izraz se kasnije koristio tokom svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a bio je sprovođen i u praksi, posebno u Mačvi 1914. i tokom postojanja NDH.

I dok kod komšija buja neoustavštvo, jedan umetnik se drznuo da pokaže svom narodu kakvi su zapravo Hrvati i koliko je "njihova lijepa" zaista lepa. Glumac Rene Bitorajac je, posle objavljenog videa pod nazivom "Mi Hrvati", pod stalnim pritiskom pojedinih hrvatskih medija i pojedinaca koji mu lepe etikete "ćelavo go*no", "velikosrpski smrad" i "četnik".

U emisiji "Bujica", poznatoj po proustaškim gostima, su čak objavili i njegovu kućnu adresu na kojoj živi sa suprugom i dvoje dece. Tokom priloga se konstantno nipodaštavaju njegovi kvaliteti kao umetnika i zanemaruju filmovi i serije na kojima je radio, uz zaključak da je snimanje reklame za pivo njegovo najveće dostignuće.

I kad ga već svrstavaju u suprotni tabor, Reneu je proradio inat, mogli bismo reći srpski, pa je zlim jezicima odgovorio novom pesmom "Lijepa naša" u kojoj se na ironičan način bavi društveno-političkim problemima u domovini. Primetno je da je ona blažeg tona, možda zato što je prvom pesmom hteo samo da skrene pažnju, jer je svaka reklama dobra reklama, a drugom da probudi i podstakne šire narodne mase na razmišljanje.

Zanimljivo je ipak da ostaje nejasno zašto ga nazivaju velikim Srbinom, kada se ni u jednoj pesmi, za razliku od pedera, Roma i komunista, ne spominju Srbi, ni kao problem, a još manje kao rešenje problema.  

2024 © - Vesti online