Nedelja 29.05.2016.
17:25
Vestionline

Video: Ovako Turska slavi godišnjicu osvajanja Carigrada

Reuters
Megalomanske ambicije Erdogana

Sultan Mehmed i predsednik Erdogan

Na obeležavanju je bio i Binali Jildirim, novi predsednik vladajuće Partije pravde i razvoja i premijer ove evroazijske države. On i njegova Vlada u nedelju su dobili poverenje Parlamenta, koji je podržao Vladin program, objavio je predsednik Parlamenta Ismail Kahraman.

Jildirim je na mestu premijera zamenio Ahmeta Davutoglua, koji se povukao prije dve nedelje.

Proslava je kombinacija modernog i srednjovekovnog, pa su paradu osoba u janjičarskim odorama pratili preleti turskih borbenih aviona. Mere bezbednosti su ogromne, a Vlada opsežno oglašava događaj, koristeći se slikama sultana Mehmeda Osvajača i predsednika Erdogana.

Nekada najveći i najbogatiji grad u Evropi, više od 1.000 godina prestonica Vizantije ili Istočnog Rimskog Carstva, pao je 29. maja 1453. godine, nakon 53-dnevne opsade osmanskih snaga.

Osvajanje Carigrada, koji je u poslednjim godinama bio samo senka svoje nekadašnje veličine, bio je simbolični dokaz već poznate činjenice, da je Osmansko carstvo svetska sila. Vekovima je Carigrad bio bedem vojskama sa Istoka na putu ka Evropi.

Negovim padom Evropljani su postali svesni kako je padom "Novog Rima" u opasnosti i stari, sedište Katoličke crkve. Dva veka kasnije, Turci su stigli duboko u Evropu, zapretivši habsburškoj prestonici Beču. Međutim, poznato je da u više navrata ipak nisu uspeli i da je osvoje. Da jesu, sigurno bi danas Evropa potpuno drugačije izgledala.

2024 © - Vesti online