Subota 28.05.2016.
21:24
Vestionline

Austrija zaplenjuje Hitlerovu kuću

Reuters
Kamen iz logora Mauthauzen ispred Hitlerove rodne kuće

"Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova nekoliko godina su pokušavali da kupe nekretninu, ali su ti pokušaji propali. Sada je jedina opcija da se vlasništvo prebaci na Republiku Austriju kroz eksproprijaciju", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je predložilo ovaj zakon. 

Kuća se nalazi u malom gradu Braunau am In, gdje je Hitler rođen 20. aprila 1889. godine, a tu je živeo sa roditeljima dok nije napunio tri godine. Posle toga porodica se preselila u mesto Pasau u Nemačkoj. 

Od Hitlerovog poraza kuća je služila kao javna biblioteka i banka, u njoj su se održavali časovi srednjoškolaca, a čak je kratko vreme bila sedište za lokalnu humanitarnu organizaciju.

Međutim, gradonačelnik je 1989. godine odlučio da se kuća pretvori u memorijalni centar za sve žrtve nacista. Kamen koji se nalazi ispred kuće donet je iz bivšeg nacističkog logora Mauthauzen, a na njemu piše: "Za mir, slobodu i demokratiju. Nikada više fašizam. Milioni smrti nas podsećaju."

Od 2011. godine, kuća je prazna, a njen vlasnik Gerlinde Pomer, koji nije u srodstvu s Hitlerom, prima mesečnu rentu u iznosi od 4.800 eura od austrijskih vlasti. Pomer je te godine odbio da odobri renoviranje i da proda kuću vlastima, što sada pokušava da se uradi zakonom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da će Pomer dobiti "adekvatnu nadoknadu".

2024 © - Vesti online