Subota 28.05.2016.
20:13
Vestionline

Erdogan progoni neprijatelje i po Nemačkoj

Reuters
Merkelovoj se ne sviđa kako se ponaša Erdogan

U Turskoj su Gilenove pristalice pod pritiskom koji im ugrožava egzistenciju: na dnevnom redu su hapšenja, otpuštanja iz državne službe, maltretiranje preduzetnika i ućutkivanje medija. Pokret je na putu da iskrvari.

Tim važnije su međunarodne podružnice pokreta - posebno u Nemačkoj. Propovedniku Fetulahu Gilenu, koji je već godinama u egzilu u Pensilvaniji, pripisuje se moćna mreža od oko 100 institucija: za pomoć đacima, 30 privatnih škola, fondacije, trgovinska udruženja i medijske kompanije.

U februaru 2015. sledbenici Gilenovog pokreta protestovali su protiv eksproprijacije Asja banke, koju su osnovali Gilenovi ljudi. Predsedniku Turske, Redžepu Tajipu Erdoganu smeta to što ne može svoje neprijatelje da progoni i u Nemačkoj.

Turska je Nemačkoj dostavila zahteve za "izručenje dva begunca koji su tesno povezani sa Gilenovim pokretom". Nemačka vlada nije mogla da utvrdi da li begunci žive u Saveznoj Republici.

Jedan od begunaca je verovatno državni tužilac Zekerija Oz. On je vodio proces protiv korupcije koji je uneo pometnju u visokim krugovima Erdoganove stranke AKP. 

Nemačka vlada izbegava jasan stav o pitanju da li su Gilenove pristalice politički proganjane u Turskoj.

"Satiričar Bemerman, ugnjetavanje Kurda i bezvizni režim već pružaju dovoljno eksploziva za dogovor o izbeglicama. Zato ne žele da se sa Gilenom doliva ulje na vatru", kaže političarka Levice Ula Jelpke tumačeći takav kurs vlade. Istovremeno, vlada održava kontakte sa Gilenom, u slučaju da se u borbi za vlast u Turskoj situacija promeni.

2024 © - Vesti online