Subota 28.05.2016.
19:21
Vestionline

Putin preti Rumuniji i Poljskoj

Reuters
Američki mornari na ceremoniji uključivanja štita u Rumuniji

U najsnažnijem upozorenju do sada vezanom za raketni štit, on je rekao da je Moskva stalno ponavljala kako će morati da preduzme korake odmazde, ali su to Vašington i saveznici konstantno ignorisali.

Američka vojska početkom meseca je u Rumuniji aktivirala štit, za koji tvrdi da predstavlja odbranu od Irana, a ne pretnju Rusiji. U toku su radovi na drugom delu štita u Poljskoj.

- Ukoliko juče u tim delovima Rumunije ljudi nisu znali šta znači biti na meti, danas ćemo biti prisiljeni da sprovedemo određene mere da se osiguramo. Isti će slučaj biti i sa Poljskom - rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

On nije bliže naveo koje će mere Rusija da preduzme, ali je insistirao na tome da nije Rusija ta koja je napravila prvi korak, već samo odgovara na poteze Vašingtona.

- Nećemo preduzeti mere dok ne vidimo rakete u susednim područjima - poručio je.

Po njemu, opravdanja da je štit potreban zbog Irana nemaju smisla, jer je postignut međunarodni dogovor kojim se ograničava iranski nuklearni program.

- Rakete koje čine štit lako mogu da pogode ruske gradove. Kako to ne predstavlja pretnju za nas - upitao je Putin, prenose agencije.

2021 © - Vesti online