Subota 28.05.2016.
18:10
Vestionline

Armija prorusa slomila napad ukrajinskih snaga!

Reuters
Borci Donjecke narodne republike

Prema rečima zamenika komandanta štaba armije Donjecke narodne republike (DNR) Eduarda Basurina, u četvrtak 26. maja, ukrajinske jedinice koje deluju na prostoru severno od Donjecka, u reonu Avdejevke, pokušale su da izvrše proboj pozicija armije DNR.

Ovaj napad izvele su jedinice iz sastava ukrajinske 58. motorizovane brigade. Ova brigada se nalazi u sastavu Operativne grupe "Sever" koja se sa štabom nalazi u gradu Černigov. U njenom sastavu se nalaze 3 bataljona motorizovane pešadije, i sa ostalim pomoćnim i prištabskim jedinicama njena brojnost se procenjuje na oko 1,500 ljudi pod oružje.

Napad je bio organizovan sa ciljem proboja linije kod mesta Jasinuvata, što bi u velikoj meri ugrozilo komunikaciju Donjeck-Gorlovka. Uostalom, glavni cilj ukrajinskih snaga na ovom prostoru i jeste potpuno ovladavanje ovom komunikacijom, u cilju što veće izolacije snaga DNR koje se nalaze u Donjecku, a što bi uz uvođenje dodatnih snaga iz dubine fronta, stvorilo uslove za ozbiljniju ofanzivu širih razmera na sam grad.

Jedinice armije DNR, koje su se našle na glavnom pravcu ovog napada, prihvatile su borbu i uspele da slome ovaj napad. Tom prilikom poginula su 2 vojnika dok je 1 ranjen.

Ukrajinska 58. motorizovana brigada izgubila je 6 vojnika, dok ih je još najmanje 10 ranjeno. Takođe, registrovana je veoma jaka aktivnost ukrajinske artiljerije (72. motorizovane brigade ukrajinske vojske, čije su minobacačke baterije raspoređene u reonu mesta Novotroicko) u reonu Dokučaevska na južnom sektoru odbrane Donjecka.

Veliki broj minobacačkih granata u kal.120mm i 82mm (najmanje 80 projektila), je palo na ovaj grad, što je prouzrokovalo veliku materijalnu štetu, a tom prilikom je ranjeno i nekoliko civila. 

2024 © - Vesti online