Subota 28.05.2016.
15:55
Vestionline

Dodik: Velika greška Srba - prihvatismo jugoslovenstvo

Srna
Milorad Dodik: Jugoslovenstvo je velika zabluda Srba

- Pošto Srbi nisu imali državu u Krajini i nisu je imali na prostorima današnje Republike Srpske, mogao se desiti Jasenovac u Drugom svetskom ratu i zato je neprijatelj mogao da nas odvede na to stratiše i pobije više od 500.000. Danas pričaju kako su Srbi ti koji ne zaslužuju poštovanje - istakao je Dodik u obraćanju okupljenima na Krušedolskom saboru ispred drevnog fruškogorskog manastira Krušedol.

Dodik je poručio da Srbi danas imaju države koje su garancija njihove slobode. - Mi smo slobodan narod koji je i za druge na prostorima bivše Jugoslavije kroz istoriju donosio slobodu - naglasio je Dodik.

Srbe razgradilo jugoslovenstvo

On smatra da je srpski narod bio u velikoj zabludi, jer je do kraja bio odan jugoslovenskoj ideji. - Srpski narod morao je da ostane odan srpskoj ideji, nikako jugoslovenskoj - ocenjuje Dodik. 

Predsednik Srpske je napomenuo da su drugi razgradili Jugoslaviju i stvorili svoje države, a da su od Srba napravili remetilački narod, iako to nikada nisu bili niti će biti.

- Mi smo slobodan, slobodarski narod, koji i danas želi slobodu drugima, ali hoćemo da se poštuje i naša sloboda, da se poštuju naše države Republika Srpske i Srbija, naša kultura i naša vjera", istakao je Dodik.

On tvrdi da Srbi jedino imaju šansu kad su sabrani, objedinjeni i okupljeni. - Zato je i ovaj Krušedolski sabor - sabor okupljanja i manifestacija naše volje i želje da budemo zajedno - ocenio je Dodik i poručio da može da bude koliko hoće granica, ali da Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji mentalno žive isti život, imaju istu kulturu, isti jezik, pišu istim pismom i istoj Crkvi veruju. 

- Crkva je najsnažniji element srpskog identiteta i zato joj se moramo vraćati. Crkva je preživela sve nepogode srpskog naroda koje su ga pratile kroz burnu istoriju - tvrdi Dodik.

2024 © - Vesti online