Subota 28.05.2016.
11:50
Vestionline, b92.net

Veliko otkriće: U atmosferi komete pronađene komponente života

printscreen
Kometa bi mogla da sadži sve što je potrebno za nastanak života

Naučnici su po prvi put direktno detektovali ključnu aminokiselinu i bogatu selekciju organskih molekula u "prašnjavoj" atmosferi komete što ide u prilog hipotezi da su ovi ledeni objekti u jednom trenutku istorije naše planete doneli "život" na nju. 

Iako je glicin ranije detektovan i u uzorcima prašine s komete, koje je na Zemlju donela misija Stardust, ovo je prvi put da je ta materija primećena u svemiru. 

"Rosetta" letelica dizajnirana je da kruži oko komete 67P/ Čurjumov- Gerasimenko u novembru 2014. 

- Sa svim organskim jedinjenjima, aminokiselinama i fosforom, možemo reći da kometa zaista sadrži sve što je potrebno za nastanak života, izuzev energije - izjavila je Ketrin Altveg sa Univerziteta u Bernu u Švajcarskoj, glavni istraživač koja radi na ROSINA instrumentu misije "Rosetta". 

- Međutim, kada se kometa nađe na toplom mestu, recimo da upadne u okean, ovi molekuli se oslobađaju, kreću se, međusobno reaguju i možda tako nastaje život - dodaje Altveg.

Glicin, jedna od najjednostavnijih aminokiselina, obično se nalazi vezan za druga jedinjenja u čvrstom obliku, što znači da ga je teško detektovati u gasovima. 

Iako su naučnici tragali za glicinom teleskopima u oblacima gasa u regijama svemira u kojima se rađaju nove zvezde, tek sada je prvi put opažen u svemiru. U ovom slučaju, "Rosetta" je bila dovoljno blizu komete da detektuje glicin koji su otpuštale čestice prašine u njenoj blizini. 

Aminokiseline su osnove za izgradnju proteina, čiji su kompleksni molekuli ključni za život na Zemlji. Altveg je sa timom tražila i druge aminokiseline kod komete, ali je pronašla samo glicin - jedini koji može da nastane i bez vode u tečnom stanju. 

Fosfor je takođe ključan za život kakav poznajemo. Između ostalog, taj element je ključni deo DNK i adenozin trifosfata (ATP), molekula koji čuva hemijsku energiju koju koriste ćelije. 

- Zapitate se: koliko planeta kao što je Zemlja zapravo postoji? Na koliko njih je evoluirao život - kaže Altveg. 

2021 © - Vesti online