Sreda 02.06.2010.
10:24
Srna

Kiše ugrožavaju žetvu

Kiša ugrožava žetvu



Najgora situacija trenutno je u ataru Ljutova na području Novog Bečeja, gde je Tisa probila nasip i poplavila 1 200 hektara pod pšenicom, stvarajući na pojedinim oranicama jezera dubine do metar.

Stručnjaci s novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo upozoravaju da ukoliko narednih dana ne stanu kiša i snažan vetar, letina ne samo da će biti umanjena, nego će i kvalitet hlebnog zrna, zbog bolesti biti veoma loš.

Oni tvrde da su obilne padavine i vetar, "kad im vreme nije", doveli do poleganja žita, kao i pojave bolesti tih biljaka, posebno na njivama gde zaštita nije valjano obavljena.

Žitni eksperti smatraju da na udaru bolesti zbog vremenskih neprilika, nije samo pšenica, nego i ječam, te da od bolesti "pate" soja i kukuruz.

Prema njihovom mišljenju, u ovo vreme temperatura vazduha trebalo bi da bude plus 20 stepeni Celzijusa, ali je ona daleko niža što nikako ne odgovara žitaricama.

Istovremeno, u fazi nalivanja i formiranja zrna nema sunca, što će imati direktan uticaj na ovogodišnje prinose pšenice, kao i ostalih žitarica

2024 © - Vesti online