Petak 27.05.2016.
10:01
Vestionline

Dronovima ubacuju holivudske filmove u Severnu Koreju!

Twitter
Neobičan pokušaj probijanja medijske blokade u Severnoj Koreji

Jung Gwang-il, osnivač grupe No Chain, dodao je da su dronovi isporučivali sadržaj od rane 2015. godine, a on je uključivao zapadne i južnokorejske filmove, serije, muziku i internet pristup Vikipediji.

O korišćenju dronova dugo se raspravljalo među aktivistima Severne Koreje, ali ovo je prvi put da je jedna grupa priznala da ih tajno koristi za isporuke u zemlji.

- Imam veliku nadu u ove USB stikove. Mislim da ovo ima moć da donese slobodu mojoj zemlji - rekao je Jung, držeći USB dok je govorio na Oslo Freedom Forumu.

No Chain i Human Rights Foundation tajno su isporučili više od 1.000 SD kartica i USB stikova putem hexacopter dronova. Grupa ne želi da otkrije iz kojih zemalja su oni lansirani i gdje bacaju materijal, navodeći sigurnosne razloge.

- Režim ne dozvoljava sapunice, holivudske filmove, K-pop. Za reputaciju snažnih tirana mnogo se plaše crtanih filmova i TV programa - rekao je Tor Halvorsen, predsednik Human Rights Foundation.

Decenijama se pokušavalo da se stanovnicima Severne Koreje isporučuju informacije, ali radijski programi ne mogu da uhvate frekvenciju. Baloni koji nose pamflete i USB stikove puštani su uz nadu da će ih jetrovi odneti u Sjevernu Koreju.

Često se oni vrate u Južnu Koreju, a i lako ih je uočiti, pa budu namerno oboreni. 

2024 © - Vesti online