Petak 27.05.2016.
08:35
J. L. Petković - Vesti

UNS i DNKiM: Pronaći i kazniti vandale koji četvrti put ruše ploču nestalim novinarima

Dan nakon što će se navršiti godina od kako su Perenićeve i Slavujeve kolege četvrti put postavile bronzanu ploču na mestu gde su poslednji put viđeni predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić je sa nekolicinom kolega danas, po povratku sa jednog od terena, svratio da obiđe mesto u blizini Orahovca gde je ploča nestalim kolegama postavljena i primetio da je ona ponovo porušena.

UNS
Novinari se pitaju šta je sa sistemom koji se na strahotan način obračunava sa novinarima

Nepoznate osobe polomile su i odnele ploču na kojoj je pisalo na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih". Na mestu obeležja ostali su samo stubovi.

- Mi ne znamo ko ruši ovu tablu godinama, odgovor na to pitanje treba da nam da policija. Mi imamo pravo da sumnjamo, a samnjumo da to radi neko čija savest nije mirna, ko se plaši i ko je direktno ili indirektno odgovoran za njihov nestanak - izjavio je predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

- Mi ćemo ovu tablu postaviti veoma brzo. Ne mogu oni toliko rušiti i sklanjati koliko mi možemo da postavljamo. Međutim, postavlja se pitanje smisla, ljudskosti i normalnosti. Postavlja se pitanje šta sa sitemom koji se na takav način obračunava sa nestalim novinarima - izjavio je novinar Živojin Rakočević.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

Skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji ali  počinioci nikada nisu otkriveni.

UNS i DNKiM traže od  Euleksa i kosovske policije da  konačno počnu da  odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Đure Slavuja  i Ranka Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Novinar  i prevodilac Aleksandar Simović i fotoreporter Momir Stokuća ubijeni su 1999. godine, a radnik RTV Priština Mile Buljević je nestao iste godine. Među nestalim novinarima je i Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, koji je nestao  2000. godine.

Ubijeni su i novinari lista „Bota sot" Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Nijedna otmica i ubistvo novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji nije rasvetljeno.

2024 © - Vesti online