Petak 27.05.2016.
06:11
B. Potočan - Vesti

Tesla kakvog ne znamo (5): "Rat struja" protiv Tesle

Arhiva
Snažna i iskrena podrška velikog naučničkog autoriteta: Mihajlo Pupin

Na jednoj strani je bio Edison sa svojim pobornicima, a naspram njega Tesline pristalice, u prvom redu Vestinghaus sa svojom kompanijom. Sam Tesla se lično nije mnogo uplitao u te bitke, prvo - jer je isuviše bio zauzet istraživačkim radovima na svojim novim pronalascima, a zatim - njegov karakter nije bio sklon takvom nadmetanju.

Za njega su govorili njegov rad i njegovo delo.

Pupin afirmiše Tesline ideje

Tu borbu je na zanimljiv način opisao Mihailo Pupin, drugi naš slavni zemljak u Americi, elektrotehničar i pronalazač, koji je u tim sudbonosnim momentima podržao Teslin polifazni sistem i o njemu održao više predavanja.

Pupin je bio veoma ugledan i cenjen kao profesor elektrotehnike na Univerzitetu Kolumbija.
Posebno je bilo značajno Pupinovo predavanje koje je 1890. godine održao u Bostonu, pod nazivom "Praktična strana teorije naizmeničnih struja".

Jasno Pupinovo zalaganje za afirmaciju Teslinih ideja i njegovih pronalazaka utemeljenih na naizmeničnim strujama stvorilo je kod izvesnih uticajnih ljudi toliko neraspoloženje prema njemu da su mu čak bili dovedeni u pitanje i univerzitetska karijera i položaj profesora.

Protivnici ubeđuju i državne vlasti

A koliko nisu birana sredstva u "ratu struja" svedoče Pupinove reči u njegovoj knjizi pod naslovom "Sa pašnjaka do naučenjaka:

"Protivnici ovog drugog načina prenošenja električne snage nazivali su naizmeničnu struju 'struja koja ubija', i činili su sve što su mogli da uzbune svet protiv uvođenja tog načina.
Kazivali su mi da su oni uspeli u tome da državne vlasti nagovore da u tamnici Sing Sing, za izvršenje smrtne kazne, unesu mašinu sa naizmeničnom strujom.

Ni pojma nisam imao o ovoj žučnoj raspravi kada sam održao ono predavanje u Bostonu. Nu, kad me obavestiše o tome, razumeo sam jasno zašto su me na tom predavanju tako hladno primili neki moji slušaoci."

Kušao volju u doba prohibicije

Uz ovo zanimljivo Teslino razmatranje o vinu, koje je bilo njegova navika uz obed, podsetićemo na anegdotu koja veoma slikovito pokazuje njegovu narav i odnos prema životu, a povod je vino.
Naime, u doba prohibicije u Americi, kada je strogo bilo zabranjeno točenje alkoholnih pića, izuzev, razume se, za povlašćene, Tesla je, kao državljanin Amerike i lojalan građanin, principijelno poštovao takvu odluku vlasti.
Ali, poštovao je i sebe i svoje navike. Zato je svakodnevno, uz ručak, naručivao bocu najfinijeg vina. Završio bi obed, a boca vina je uvek ostajala neotvorena. Kada se posle nekoliko meseci odvažio, konobar koji ga je služio, upitao ga je zašto svakodnevno naručuje, a nikada ne otvara vino?
Tesla mu je odgovorio:
"Ja volim vino, i rado ga kušam, ali ja svakodnevno kušam i svoju volju..."

Tesla se drži izvan tog rata

Tesla je, gotovo kao da je izvan toga rata, gledao svoja posla.

Pripremio je i u američkom časopisu "The Electrical Njorld" u broju za februar 1891. godine, objavio prilog značajan po tome što razmatra novu i za nauku interesantnu pojavu naizmeničnih struja visoke učestalosti.

O tome prijavljuje nekoliko patenata, od kojih je, po mišljenju stručnjaka, najznačajniji izum bio je transformator za takozvane visoke učestalosti.

Mada je ovu svoju inovaciju pustio u svet pre više od sto godina, ona je sve do danas ostala toliko značajna da mnoge savremene mašine i uređaji baziraju svoj rad baš na tim Teslinim principima.

Ujaku poverava da se "sasvim odrodio"

On lično, mada je u velikim poslovima, nije izgleda bio sasvim zadovoljan, pa to i poverava u pismu svom ujaku Petru Mandiću:

"Čudim se da ste neodlučan, da li ćete ostati kod kuće ili udaljiti se. Ja mislim da niđe nećete naći ljubav i ugled što ga imate kod kuće i opet kakav bi život bio tamo među stranima.
Evo ja sam se sasvim odrodio pa ipak pokatkad vrlo mi je teško."

Poslednje reči u tom pismu podvukao je svojom rukom.

Iako je stranstvovanje bilo njegov lični izbor, pa i to što se "sasvim odrodio", ovo je jedno od retkih pisama u kojem priznaje i poverava ujaku i neku svoju rezignaciju i klonulost...

Dukat za novorođenčad

Lep i, reklo bi se, ponešto patrijarhalan običaj uveo je kosmopolita i građanin sveta Nikola Tesla radi svoje rodbine.
Naime, pošto bi ga pismima obavestili o novorođenoj deci, on je svakom novorođenčetu svojih rođenih sestara, ali i sestara od ujaka ili tetaka, slao po jedan zlatni dolar.
Takav dukat sačuvao se u košarkaškoj porodici Ivković, u kojoj je stariji brat Slobodan, sa nadimkom Piva, dobio takav dar, dok mlađi, proslavljeni trener Dušan Duda Ivković, nije.
Kada je Duda rođen, Tesle više nije bilo među živima.
Inače, Ivkovićeva baka Olga, rođena Mandić, bila je Teslina sestra od tetke.

Niko ne javlja da li novac redovno stiže

U drugom delu ove svoje epistole govori o vinu. Interesantno je da je vrlo voleo vino, da se dobro razumeo u njegove tajne, a ponekad bi se požalio što mu ne stižu ona vina koja je bio poručio iz Gomirja:

"Od vina još nema ovđe ni traga ni glasa, po svoj prilici neću ga dobiti prije dva do tri mjeseca ako ste ga otpravili preko Sredozemnog mora" - piše on dalje ujaku.

"U svemu Vam hvala osim što se vina tiče - ovđe je sto puta gore nego u Parizu, a viđeli ste kakvo je tamo. Ja mislim da bi najbolje bilo da pošaljete najboljeg madžarskog, jer dalmatin je pretežak za mene.

Nemojte se Vi brinuti za troškove, ja ću sve platiti i poslao bih novce odmah, nu ne znam kuda ni kamo. Poslao sam majci po običaju sto forinti, nu niko mi nije javio već ima dva ili tri mjeseca, da li dobija redovno novce.

Nadajući se da će Vas ovo pismo naći sve u zdravlju i pozdravljajući najsrdačnije majku i sestre i zetove i sav ostali rod i prijatelje Vaš ljubeći Vas Nikola."

SUTRA - Tesla kakvog ne znamo (6): Pozivi iz Evrope

2024 © - Vesti online