Četvrtak 26.05.2016.
21:14
I. Kozarski - Vesti

Izrael Palestincima sazidao bunkere

Reuters
Rat pod zemljom: Izraelski vojnik u palestinskom tunelu

Hamas se 1987. izdvojio od Muslimanske braće i ne priznaje postojanje izraelske države koju naziva cionističkim entitetom. Glavni cilj Hamasa je uništenje Izraela i uspostavljanje islamske teokratske države u oblastima Gaze i Zapadne obale.

EU i SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom, iako deluje i kao politička partija i to uspešno. U januaru 2006. Hamas je pobedio na palestinskim parlamentarnim izborima apsolutnom većinom i zbacio s vlasti frakciju Fatah.

Sada je Izrael otkrio da je nehotice ojačao vojnu snagu Hamasa.

- Rezultati naše istrage ukazuju da je od 100 džakova cementa samo pet do šest stizalo do civila u Gazi. Taj materijal konfiskovao je član vlade Gaze iz redova Hamasa Imad al Baz. Svaki pokušaj doturanja humanitarne pomoći onemogućen je činjenicom da Hamas vodi rat protiv Izraela - saopštio je Dori Gold na samitu UN u Istanbulu.

Izrael je shvatio šta se dešava tek kada je otkriven tunel dugačak gotovo kilometar koji iz Gaze vodi na njegovu teritoriju. Premijer Benjamin Netanijahu tada je saopštio da neće dozvoliti gradnju morske luke u Gazi.

Izgrađeno je ukupno 18 tunela dužine od 450 do 3.100 metara i bezbroj bunkera, a računa se da je Hamas za to iskoristio oko 800.000 tona izraelskog cementa. Broj tunela prema Izraelu ukazuje da je Hamas pripremao masovan napad.

Potom je je general Joav Mordehaj, koordinator dejstava Izraela u Gazi, naredio da se prekine dostavljanje cementa i civilima. Od sankcije su izuzeti jedino projekti pod kontrolom UN.
 

2024 © - Vesti online