Četvrtak 26.05.2016.
20:55
N. Jokić - Vesti

Sindikati u ratu s vladom

Reuters
Marselj: Radnici i studenti zajedno na demonstracijama

Sporni zakon i dalje izaziva neslogu u redovima vladajućih socijalista. Premijer Vals je u sredu uveče izjavio da "nisu sindikati ti koji donose zakone", što je izazvalo još veći gnev u javnosti jer sporni zakon uopšte nije izglasan u Parlamentu već je donesen Vladinim dekretom.

Vals je popustio

Već juče ujutru, premijer je spustio loptu i izjavio da bi moglo da se pregovara o nekim izmenama, što je aluzija na najsporniji član 2 iz novog zakona kojim se daju veća ovlašćenja preduzećima kada je reč o organizovanju radnog i slobodnog vremena, prekovremenim satima i poštovanju zakona o radnoj nedelji od 35 časova.

Vals je juče pozvao zaposlene u nuklearnim centralama da budu "odgovorni", što su neki shvatili kao uvijenu pretnju da će im preduzeća ograničiti pravo na štrajk za šta postoji zakonska mogućnost kada je reč o aktivnostima od javnog značaja, kakvu predstavlja rad atomskih centrala.

Za sada nije jasno kakav je zapravo odziv zaposlenih na sindikalne pozive na štrajk jer se državne procene razlikuju od sindikalnih.

Strpljiv narod

Posledice su sve mučnije za francuske građane koji se snalaze i za sada pokazuju strpljenje: uglavnom se organizuju da putuju ili da idu u grupama kolima na posao i dele troškove, čekaju po sat vremena na benzinskoj pumpi... često s neizvesnim ishodom jer ponekad preostane samo jedna vrsta goriva koja ne odgovara njihovom vozilu.

Elektrodistribucija Francuske najavila je juče ujutru, uprkos svemu, "normalan dan" - iako su neki delovi Francuske povremeno ostajali bez struje. Redovi pred benzinskim pumpama mogli su se videti svuda, osim u pograničnim oblastima: trenutno je 12.000 benzinskih pumpi "u teškoćama", kako se izrazio ministar transporta Alen Vidali. Država je prethodnih dana bila primorana da snabdevanje gorivom reguliše iz strateških rezervi. Snage reda deblokirale su silom prilaze do 11 rezervoara.

Distributeri su iskoristili priliku, pa je cena goriva na pumpama svuda porasla od 10 do 30 centa po litru. Distributeri tvrde da cene rastu zbog povećanja cene sirove nafte, ali im malo ko veruje tim pre što rast cena na pumpama prati svaki sličan štrajk.

Zapalili gume, blokirali most

Sindikalni aktivisti su zapalili gume i blokirali veliki most u severnoj Francuskoj na dan kada se širom zemlje održavaju štrajkovi i protesti zbog reforme tržišta rada. Demonstranti su se okupili u zoru na centralnom trgu u lučkom gradu Arfleru, uz vatromet i sirene.

"Moramo udariti tamo gde boli", rekao je zvaničnik sindikata i dodao da su to "novčanici šefova". Potom su otišli na Normandijski most dug dva kilometra, koji prelazi preko reke Sene u susedni grad Avr, gde su zapalili gomilu guma i blokirali naplatne rampe.

2024 © - Vesti online