Četvrtak 26.05.2016.
18:33

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Nove vladike u prekomorskoj dijaspori

A. Čukić
Tron u Americi: Irinej Dobrijević

Za episkopa kanadskog izabran je vladika istočnoamerički Mitrofan Kodić. Njega će na tronu u Americi naslediti episkop australijsko-novozelandski Irinej Dobrijević. Na katedru u Australiji dolazi novoizabrani vladika Siluan (Aleksandar) Mrakić, Hercegovac rođen u Sidneju 1979. Osim Mrakića, u rodnom kraju stolovaće i Dobrijević koji je 1955. rođen u Klivlendu.

Mitropolit Amfilohije dobio je pomoćnika, novog vikarnog episkopa arhimandrita Kirila Bojovića za Eparhiju buenosajresku, dok će Joanikijev vikar biti arhimandrit Nikifor Milović.

Prošle godine ražalovani vladika Filaret Mićić nije vraćen u Eparhiju mileševsku, uprkos njegovoj pokajničkoj molbi Saboru SPC i lobiranju pojedinih političara. Filaret je, da podsetimo, razrešen dužnosti, ali crkvenosudski dokazi za njegovu smenu nisu obelodanjeni, zbog čega je on odbio da potpiše ukaz o razvlašćenju.

Sabor je episkopa niškog Jovana Purića trajno razvlastio na osnovu njegove molbe, kako je saopšteno iz SPC, ali nije rečeno gde će on boraviti i čime se baviti u okviru SPC.

Sabor SPC je odredio 24 člana u delegaciji SPC koja će na Kritu u junu učestvovati na Svepravoslavnom saboru. U savetničkom timu delegacije, koju predvodi patrijarh Irinej, biće iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić, vikar vladike bačkog episkop jegarski Jeronim Močević, te protojerej Gajo Gajić, profesor Bogoslovskog fakulteta Vladimir Tatalović i drugi.

2024 © - Vesti online