Sreda 02.06.2010.
02:59
Tanjug

Dinkić u poseti Skoplju

Mlađan Dinkić

Trgovinu sa Makedonijom, koja je prema CEFTA sporazumu u potpunosti liberazovana, otežavaju necarinske barijere, koje se svode na komplikovane procedure na graničnim prelazima, problem priznavanja sertifikata o kvalitetu, neusklađenost domaćih standarda i tehničke regulative sa međunarodnim standardima kao i nedostatak adekvatne saobraćajne i druge infrastrukture, što nepovoljno utiče na srpski izvoz.


Eliminisanje ovih barijera biće jedna od tema današnjeg sastanka potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića sa makedonskim zvaničnicima.


Ekonomska saradnja Srbije i Makedonije bazira se na robnoj razmeni, koja je na zadovoljavajućem nivou, a od juna 2006. ona se odvija bez naplate carine, i to po osnovu bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini zaključenog u oktobru 2005. godine i multilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA 2006.


Srbija godinama beleži suficit u robnoj razmeni sa Makedonijom.


U 2009. godini ukupna robna razmena Srbije i Makedonije iznosila je 663 miliona dolara, od čega je naš izvoz iznosio 429,1 miliona dolara, a uvoz 233, 9 miliona dolara. Najveći srpski izvoznici u Makedoniju su - "US STEEL", "Swišlion", "Tetra pak", "Maxi", "Grand inžinjering", "Dijamant", "Alfa-plam", "Hip-Petrohemija", "CT Computers", "Rudarski basen Kolubara".


U poslednjih nekoliko godina naše investicije u Republiku Makedoniju iznose oko 40 miliona dolara, dok do sada nisu registrovane značajnije investicije iz Makedonije, osim investicije kompanije "Seavus" koja je 2008. godine investirala u grad Niš u razvojni centar u oblasti telekomunikacija i informatike i proizvodnje i razvoja softvera.


Najveća investicija iz Srbije u Makedoniju je grinfild ulaganje kompanije "BOMEX" u proizvodnju magnezijumskih cigli u iznosu od oko 15 miliona evra.


Od velikih srpskih firmi, svoje predstavništvo u Makedoniji imaju "Zdravlje", "Galenika", "Hemofarm", "Jat", "Svislajon", "Delta M", navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online