Četvrtak 26.05.2016.
11:28
Vestionline

U Kijevu podmetnut požar u ruskom pravoslavnom hramu

wikipedia.org
Hram Preobraženja Gospodnjeg u Kijevu

Nepoznate osobe provalile su vrata crkve i potpalile hram iznutra i spolja, a zatim pobegle. Zahvaljujući brzoj reakciji lokalnih stanovnika požar je na vreme ugašen. Oštećeni su samo zidovi hrama. Potraga za počiniocima nije dala rezultate, prenose ruski listovi.

U decembru prošle godine neidentifikovana lica su opljačkala i potpalila hram posvećen Iverskoj ikoni Majke Božije u gradu Rokitno Rovenske oblasti, koji pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije. Ranije su u istom gradu prestupnici opljačkali i potpalili hram Svete Trojice.

Eksperti smatraju da režim ukrajinskog predsednika Petra Porošenka svojim potezima gura ovu zemlju u pravi religiozni rat. U aprilu ove godine, Porošenko je pozvao predstavnike Sveukrajinskog saveta crkava i religioznih organizacija da "razmisle o stvaranju jedinstvene lokalne autokefalne crkve", izjavivši da bi država mogla da podrži takvu ideju.

U decembru prošle godine, na sajtu Kijevskog državnog saveta pojavila se peticija koju je podržalo 10.000 ljudi. Autori tog "dokumenta" planiraju da Kijevsko-Pečorsku lavru iz nadležnosti Moskovske patrijaršije prebace u nadležnost Kijevske patrijaršije, objašnjavajući to time što su navodno "moskovski sveštenici na čelu sa Onufrijem neprijateljski nastrojeni prema Ukrajini".

2024 © - Vesti online