Četvrtak 26.05.2016.
08:55
Vestionline

Slovaci "preuzimaju" EU: Stop za NATO, stop za muslimane

Reuters
NATO vojnici u Slovačkoj

- Suvereni stav jeste, na primer, pitanje protiv koga to mi zaboga da se naoružavamo? Šta mi to tu pričamo o nekakvim istočnim krilima i ko nas tu ugrožava? Iako poštujem to što smo članica NATO-a i da moramo da ispunimo obaveze, zašto da nemamo pravo da kažemo svoje suvereno mišljenje? U znaku toga će biti naše predsedavanje - rekao je Fico u intervjuu slovačkoj agenciji TASR.

Na sastanku ministara odbrane Višegradske grupe u Liblicama, u Centralnoj Češkoj, slovački ministar odbrane je, sa svojim poljskim, mađarskim i češkim kolegom, potpisao deklaraciju da će u jačanju istočnog krila NATO, učestvovati jedinicom od oko 150 vojnika koje će te zemlje Višegradske četvorke slati na smenu od naredne godine u baltičke republike koje se plaše pretnji iz Rusije.

Slovački premijer je ponovio da u Slovačkoj nema mesta za islam.

- Islam nema prostor u Slovačkoj. Nemojmo da pravimo od sebe potpune budale. Ako neko želi da mi kaže da Slovačka treba da bude multikulturna, da će ovde raditi ko šta hoće, da će se menjati tradicije zemlje i da će se Slovačka promeniti, onda on ide protiv suštine ove zemlje - izjavio je slovački premijer, prenose agencije.

Fico je, kao i prošle jeseni, istakao da jednostavno odbija da dopusti da u Slovačkoj nikne celovita muslimanska zajednica.

- Ne želim da ovde bude nekoliko desetina hiljada muslimana koji će postepeno početi da nameću svoj pristup. Pričao sam o tome nekoliko puta sa premijerom Malte i on mi je rekao da nije problem što oni dolaze, već što menjaju karakter zemlje. A mi ne želimo da menjamo menjamo tradicije koje su zasnovane na tradicijama Ćirila i Metodija - rekao je Fico.

2024 © - Vesti online