Sreda 25.05.2016.
21:57
I. K. - Vesti

Teroristi sabijeni u Faludžu

Reuters
Svi putevi vode u Faludžu: Iračka armija

Od terorista je očišćen grad Karma, koji je odolevao čitavu deceniju. Vojska je preuzela kontrolu i nad svim putevima i mostovima na istočnim prilazima gradu i raširila kontrolu nad prvim kućama na južnom pravcu. Iračani su pretrpeli neuspeh jedino na desnoj obali Eufrata.

Oni su se naime klinom širokim oko kilometar probili u okuku reke na kojoj je most, ali su se našli u vatrenom džepu i povukli. Tako su džihadisti sačuvali vezu sa svojom sabraćom u nekoliko manjih naselja na desnoj obali Eufrata.

U svakom slučaju vojska je sačuvala inicijativu i očekuje se naređenje za napad na sam grad. S tim se okleva pošto se u Faludži nalazi oko 50.000 civila kojima je ostavljeno sedam koridora za izlazak i pripremljeni su izbeglički logori, ali je malo ko to iskoristio. Grad je pod kontrolom sunitskih plemena, a stanovništvo neprijateljski nastrojeno prema Bagdadu.

Džihadisti su saopštili da su izveli dva samoubilačka napada kamionima natovarenim eksplozivom, pri čemu je "ubijeno i ranjeno mnogo šiita". Naime, pod Faludžom je okupljeno desetak hiljada iranskih šiitskih dobrovoljaca i još toliko iračkih vojnika sunita, alavita i hrišćana.
 

2024 © - Vesti online