Sreda 25.05.2016.
19:33
Vestionline, Blic

Patrijarh na mukama: I vladike kupovale diplome?

A. Čukić
Patrijarh proverava diplome vladika SPC

- Sumnju je probudilo pismo koje je patrijarhu uputio vladika Sankt Peterburga, pod čijom je ingerencijom i tamošnja Duhovna akademija. U njemu je osporena validnost diplome fakulteta na osnovu koje je Jovan kasnije doktorirao i postao profesor Univerziteta. Uprkos tome što je bilo sasvim izvesno da će Jovan na ovom Saboru biti smenjen zbog tog pisma, deo članova Sabora zatražio je hitnu proveru Jovanove biografije, kao i da, ukoliko spekulacije budu potvrđene, on snosi sankcije po crkvenim kanonima - otkriva sagovornik dnevnika "Alo".

Isti izvor napominje da je Jovan nakon završetka Bogoslovije Svetog Save u Beogradu (1985) upisao teologiju na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a nastavio i, kako kaže, završio studije na Duhovnoj akademiji u Sankt Peterburgu (1996). Posle toga je nastavio master studije, a doktorirao je u Istočnom Sarajevu 2009.

- Pojedine vladike su zatražile da se provere njegove diplome, navodeći da su vrlo sumnjive, a to je izazvalo strah kod drugog dela vladika. Oni su se uplašili da patrijarh sada ne počne da proverava svačije diplome, što bi po njih bilo pogubno jer su mnogima pod zankom pitanja. Jedan od njih je vladika Nikanor. Svi znaju da je studirao u Rusiji, ali niko ne zna da li je i završio - priča taj izvor.

Pitanje Jovanove dipome, kako tvrdi, zatražile su one vladike kojima se ne dopada opcija da on bude pomoćnik ostarelom episkopu šabačkom Lavrentiju.

- Plaše se da bi on na toj poziciji mogao da im pomrsi konce, budući da Lavrentije iz zdravstvenih razloga ne može da drži sve pod kontrolom, pa oni imaju raširene ruke da rade šta god im padne na pamet - priča neimenovani izvor. 

Inače, episkop Jovan u utorak je, prema saopštenju SPC, razrešen na lični zahtev, a eparhijom u Nišu će kao administrator upravljati vladika Teodosije. Kako otkriva izvor, Jovan bi mogao trajno da se vrati u manastir Ostrog, gde je ranije bio iguman. 

2024 © - Vesti online