Sreda 25.05.2016.
19:29
Vestionline

Rusi otkrili: Gas će stizati drugom trasom

Reuters
Ruski gas do Evrope stiže novim pravcem

Krajem februara, predsednik Upravnog komiteta "Gasproma" Aleksej Miler, generalni direktor italijanske kompanije "Edison" Mark Benajun i direktor grčke DEPA Teodoros Kicakos, potpisali su memorandum o razumevanju o isporuci ruskog prirodnog gasa ispod Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, i od Grčke do Italije, a sve u cilju uspostavljanja južne rute za isporuke ruskog gasa do Evrope.

- Gasovod "Severni tok 2" nije ruska inicijativa, već inicijativa niza kompanija iz Evropske unije. Okarakterisana je, barem u Nemačkoj, kao čisto komercijalna inicijativa, bez političke agende, i tako je "Gasprom" doživljava - poručio je Lavrov posle razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, a prenosi ruska agencija Tas.

Lavrov je ukazao i na to da su primetni različiti stavovi Evropske komisije prilikom procene usklađenosti nekog projekta sa takozvanim Trećim energetskim paketom. - Nedavno je napravljen jedan izuzetak za takozvani Transjadranski gasovod, i to za potpuno iste tačke zbog kojih je odbačen Južni tok - rekao je Lavrov, objasnivši da je Evropska komisija te tačke upotrebila kao izgovor da ne odobri projekat Južni tok. 

Uprkos tome, Gasprom je, prema njegovim rečima, uzeo u obzir interese zapadnih kompanija u projektu Severni tok 2, zbog čega istražuje mogućnost dodatnih projekata u južnoj Evropi. 

- Uveren sam da možemo pronaći rešenje koje će zadovoljiti sve, pod uslovom da Evropska komisija objektivno pristupi pitanju evropske energetske bezbednosti i da ga ne posmatra sa čisto političke pozicije - izjavio je Lavrov. 
 

2024 © - Vesti online