Utorak 01.06.2010.
20:32
Tanjug

Vatikanska banka pere novac, pomažu "Inteza“ i "Unikredit"?

Moguće je da se Vatikan u poštovanju finansijskih zakona rukovodi izjavom pokojnog maršala Josipa Broza Tita, koji je jednom prilikom primetio da se sudije "ne moraju pridržavati zakona kao pijan plota..."
 

Vatikanska banka upravlja računima verskih redova i katoličkih udruženja i nije obavezna da poštuje finansijske norme koje važe za italijanske ustanove, zato što koristi ekstrateritorijalnost papske države.

Tužilaštvo je otkrilo da Vatikanska banka upravlja računima italijanskih ustanova bez naziva, identifikovanih jedino oznakom IOR.

Istražitelji pretpostavljaju da subjekti koji imaju fiskalno boravište u Italiji koriste IOR kao paravan za prikrivanje različitih finansijskih prekršaja kao što su prevara ili utaja poreza, navodi italijanski list.

Vatikanska banka se prvi put pojavila na naslovnim stranama svetskih novina 1981. godine, posle propasti banke "Ambrozijane", čiji je Vatikanska banka bila većinski vlasnik.

Banka "Ambrozijana bila je osumnjičena za pranje mafijaškog novca, a na njenim računima otkriven je manjak od 3,5 milijarde dolara. Vatikanska banka je tada negirala pravnu odgovornost za propast "Ambrozijane".

2024 © - Vesti online